Безредици в Париж, крайнолеви анархисти чупят и палят
Секция: СВЯТ
01 Май 2018 21:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безредици в Париж, крайнолеви анархисти чупят и палят

/КРОСС/ Стотици маскирани протестиращи участваха в демонстрация в Източен Париж за Деня на труда. Някои от тях счупиха прозорците на заведение за бързо хранене на "Макдоналдс" и хвърлиха коктейли "Молотов", съобщава "Ройтерс".

Вчера френската полиция предупреди за възможни сблъсъци с крайнолеви анархистки групи, известни като Black Blocs, след като в социалната мрежа се появиха призиви за "Ден на революцията".

Властите обявиха, че 1 200 маскирани протестиращи са се появили на заплануваната за днес демонстрация на синдикатите.

Кадри показаха счупени прозорци на гараж на Renault на път в близост до станция "Аустерлиц", а също така подпалена строителна техника.

Протестиращите се насочиха към служителите на полицията за борба с безредиците, скандирайки антифашистки лозунги. Те също така развяваха съветски знамена, носеха антиправителствени банери и хвърляха пиротехнически средства. Някои от тях изградиха барикади. Полицията беше принудена да използва водни оръдия срещу протестиращите.

Междувременно РИА Новости съобщава, че техен кореспондент е пострадал, след като полицията е използвала сълзотворен газ по демонстрантите.

Руската агенция отбелязва, че първомайската демонстрация е започнала от Площада на Бастилията във френската столица. Допълва се, че провокатори са счупили витрини на ресторанти и кафенета.

Според кореспондента полицията в началото не предприела действия, но впоследствие използвала сълзотворен газ и водни оръдия.

Най-малко 10 души са пострадали.