Синагогата и Калето във Видин се „съживяват“ за туристи с подкрепата на Дунавската стратегия
Секция: Туризъм
04 Май 2018 11:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Синагогата и Калето във Видин се „съживяват“ за туристи с подкрепата на Дунавската стратегия

/КРОСС/ Проекти за 40 млн. евро са във фокуса на дунавските държави 

Някогашната защитна крепост на Видин – Калето и Синагогата в града ще бъдат включени в пътуваща фотоизложба, която цели да популяризира малко познати културно-исторически обекти по поречието на Дунав. В експозицията ще бъдат включени и архитектурни забележителности от Австрия, Германия, Румъния, Сърбия, Унгария и Словения, с които страната ни е партньор в проекта „Дунавска културна платформа – креативни места на 21 век”.

Той се изпълнява  по Транснационална програма „Дунав“ 2014-2020 г. с подкрепата на Дунавската стратегия, която се председателства от България до октомври 2018 г. Общият бюджет на проекта е близо 3,3 млн. лв. и се очаква той да приключи през юни 2019 г.

Българските исторически паметници, част от проекта - Калето и Синагогата във Видин, ще станат част от нов туристически маршрут по поречието на реката, заедно с културни забележителности от останалите страни. Предвижда се Министерството на туризма да изгради 3D моделиране на паметниците.

Синагогата във Видин не се ползва като молитвен дом от 1950 г. 3D-проектът ще пресъздаде храма в неговия блясък.

Калето е някогашната градската крепост за защита на Видин, обявена за паметник с национално значение. Според историческите сведения крепостта никога не е била превземана при военни действия.

„Дунавска културна платформа – креативни места на 21 век” е сред деветте стратегически проекта по Дунавската стратегия като България е партньор в 8 от тях. Те са за над 40 млн. евро и целят да превърнат региона по поречието на река Дунав в притегателен център за иновации, инвестиции и туризъм. Инвестициите са в областта на водния транспорт, инфраструктурата, енергетиката, образованието и иновациите. Най-мащабната - „FAIRway Дунав“, е за 24 млн. евро и цели подобряване на корабоплаването и навигацията по р. Дунав и нейните плавателни притоци.

Важни за подобряване свързаността и икономиките на дунавските държави са и проектите „Дунавски поток“, „Дунавски пристанищни мрежи – Дафне“, „Данте“.

Отново с фокус туризъм и култура е и фотоконкурсът, обявен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той е на тема „Една река – десетки райски кътчета“. Снимки за него могат да се изпращат до 15 юни на емайл: fotodanube@mrrb.government.bg, а за участващите ще има атрактивни награди. Най-добрите снимки ще станат част от изложба, която ще бъде открита в Русе от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Събитието е част от програмата за отбелязване на 29 юни - Международния ден на река Дунав.

Основен приоритет на Българското председателство на Дунавската стратегия са туризмът като генератор на икономически растеж и културното наследство като ресурс за устойчиво развитие. Акцент в календара е домакинството на Седмия годишен форум на Дунавската стратегия, който ще се проведе в София през октомври. Сред официалните му гости ще бъдат трима еврокомисари и над 600  участници. На 25 май в София ще бъде следващата съвместна работна среща на Националните координатори и Координатори на приоритетни области, която ще обсъжда оптималните възможности за успешно изпълнение на макрорегионалната стратегия.