Георги Аспарухов е българският футболист, за когото са издадени най-много пощенски марки у нас
Секция: ЛЮБОПИТНО
04 Май 2018 13:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Аспарухов е българският футболист, за когото са издадени най-много пощенски марки у нас

/КРОСС/ В българската филателия отдавна има рубрика на спортната слава  и една от най-почитаните личности там, е спортната легенда Георги Аспарухов.

Това заяви Красимира Стоянова, директор на дирекция „Правна“ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, по време на валидирането на пощенско-филателно издание за 75-годишнината от рождението на българския футболист.  Печатът за пускане в употреба на изданието бе поставен и от изпълнителния директор на Футболен клуб „Левски“ Красимир Иванов.

Само две години след смъртта на Георги Аспарухов, на филателния пазар излиза издание с неговия лик. По-късно, още три пощенски марки са посветени на един от най-обичаните български футболисти. Най-новата пощенска марка в блок изобразява Георги Аспарухов в действие – на футболния терен. Художникът Емилиян Станкев е пресъздал в художествена миниатюра една от най-известните снимки на спортната легенда.

„Пощенската марка, която валидираме днес, е своеобразен подарък от поколенията в знак на почит към личността на един от най-популярните български спортисти“, каза още Красимира Стоянова. По думите й, днешното събитие е още един повод да си припомним заслугите на Георги Аспарухов за укрепване на нашето самочувствие като спортна нация. „Неговият живот и кариера вдъхнови хиляди млади българи да поемат по пътя на честната игра не само в спорта, но и във всяка друго начинание“, добави тя.

 

Пощенската марка в блок е с номинална стойност 2 лева и се отпечатва в тираж 10 100 броя.