На среща с президента, майки призоваха за промяна в отношението на държавата към самотните родители и децата с увреждания
Секция: ПОЛИТИКА
04 Май 2018 20:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На среща с президента, майки призоваха за промяна в отношението на държавата към самотните родители и децата с увреждания

/КРОСС/ На среща с президента Румен Радев, майки от Русе призоваха за коренна промяна на отношението на държавата към самотните родители и децата с увреждания. Майките подчертаха, че от години са призовавали отговорните институции за солидарност, съпричастност и нов подход към децата и хората с увреждания, но без резултат.

Цивилизоваността на едно общество се оценява по солидарността и подкрепата за хората в нужда и лицата с увреждания, подчерта от своя страна президентът Румен Радев. Държавният глава пое ангажимент да следи за постигането на напредък в социалната политика на страната ни. "Преди тридесет години русенските майки протестираха срещу една екологична катастрофа и това даде началото на промените. Днес други русенски майки протестират срещу една социална катастрофа и аз силно се надявам правителството да ги чуе", заяви пред журналисти президентът.

България да спазва Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, като създава условия за тяхната обществена интеграция, да бъде създаден електронен регистър на децата с увреждания, да се преразгледа предложената от Министерството на здравеопазването реформа в системата на ТЕЛК, която предполага отнемане на правото на пенсия, при получаване на доходи от трудова дейност от хората с увреждания, приобщаването на хората с увреждания и техните близки към процеса на взимане на решения в тази сфера, както и промяна в Закона за отпускане на персонални пенсии за деца с един родител, бяха част от поставените въпроси по време на срещата.

Майките посочиха също така, че за тях е изключително трудно да запазят работата си, тъй като децата им се нуждаят от постоянни грижи. Обикновено, когато в едно семейство има човек с трайни увреждания, това води до край на професионалната кариера на родителите и социалната изолация на семейството, беше подчертано на срещата, като финансовите затруднения се увеличават, когато детето с увреждания стане на 18 години, а отпусканата пенсия е в размер на 145 лева.