Един загинал и трима изчезнали след трус във въгледобивна мина в Полша
Секция: СВЯТ
06 Май 2018 15:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Един загинал и трима изчезнали след трус във въгледобивна мина в Полша

/КРОСС/ След трус с магнитуд 3,4 по Рихтер, станал на дълбочина 900 метра в Южна Полша, беше загубена връзката с работници в каменовъглена мина под земята. Различните информации сочат различен брой хора, които са работели в този район и в този момент под земята.

Спасителните екипи, дошли на място, потвърдиха днес смъртта на един миньор и казаха, че виждат още един от блокираните миньори, но не знаят дали е жив, или мъртъв, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Директорът на компанията оператор на мината "Бориня-Зофювка-Ястшембе" Даниел Озон каза, че спасителите ще трябва да работят няколко часа, за да стигнат до блокирания.

Впоследствие вчера бяха спасени двама миньори, а след констатираната смърт на един миньор и след видения друг миньор, остават в неизвестност още трима миньори.

Над 200 спасители и спомагателен персонал участва в издирването на миньорите. Изчезналите миньори са част от 11-членен екип, който пробивал нов тунел в мината в близост до границата с Чехия.

Добивът на каменни въглища все още е важен дял в промишлеността на Полша и основен източник на енергия и средство за отопление. Но страната прави опити да премине на възобновяеми и по-чисти източници на енергия. По данни на службата за национална статистика миналата година в Полша са добити около 68,8 милиона тона въглища, с 4,8 млн. тона по-малко от 2016 г., отбелязват агенциите.