Девети май – Ден на Победата
Секция: СВЯТ
09 Май 2018 07:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Девети май – Ден на Победата

/КРОСС/ На тази дата – 9 май 1945 година, се слага края на най-голямата трагедия в историята на нашата планета и човечеството – Втората световна война.

Човечеството с облекчение си отдъхва от ужасите на кървавата шестгодишна месомелачка, задвижена от нацистите и техните фашистки съюзници. С облекчение си отдъхва от агресията, от терора, от зловещия призрак на бесилките и крематориумите на Освиенцим, Дахау, Бухенвалд и Матхаузен.

Заслугата за победата е на световната демокрация, на антифашизма и антихитлеризма. Над всички обаче се извисява руския народ с неговите въоръжени сили, който като един се вдига, за да защити Русия, своето велико Отечество.

Подготовката и разпалването на Втората световна война от най-реакционните и агресивни кръгове на хитлерофашизма е най-тежкото престъпление срещу човечеството, защото са най-опустошителни. Последователно в орбитата на войната са въвлечени 61 държави с повече от 1,7 милиарда население, съставляващо 80 процента от хората на земята. Военните действия се водят в Европа, Азия, Африка и акваторията на Световния океан. Всичко това е резултат от кроежите на хитлеровата върхушка „за нов световен ред…“ и „…за жизнено пространство и място под слънцето за Германия…“.

На Девети май 1945 година е поставен край на човешкото унищожение, започнало на 1 септември 1939 година.

Военните действия достигат своята кулминация при Сталинград и се превръщат в началото към прелома на Втората световна война. Благодарение на тази грандиозна победа става възможно да бъдат разгромени италианските войски на Ромeл и Северна Африка и отхвърлени в Средиземно море от англоамериканските сили.

След Сталинград, през лятото на 1943 година, последва битката при Курск, с която завършва окончателно поврата във войната. По ирония на съдбата, Втората световна война завършва там, където е подготвяна, там, където са създадени плановете за чудовищното унищожение на народите и завладяването на света.

С право 9 май е избран и приет за Ден на Победата. Победа, която струва на човечеството милиони, неизброими жертви и неизмерими страдания.

Нашата страна, независимо от тогавашните си държавно управление и непоследователно участие във войната, също дава своя скромен принос за тази Победа.

Девети май е приет и за Ден на Европа. Живеем в ново време. Демокрацията завоюва закономерните си позиции и шества на целия континент. България се приобщава към европейските структури. По тази причина празникът на Победата и Денят на Европа, по право са и на България. На този ден сме длъжни да отдадем почит към паметта на всички загинали по фронтовете на Втората световна война и жертвите на хитлерофашизма. Длъжни сме да ги славим и да дадем обет, че ще се борим за демокрация и срещу всеки опит за разпалване на нова война.