Русия отбелязва Деня на победата с парад
Секция: Русия
09 Май 2018 08:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия отбелязва Деня на победата с парад

/КРОСС/На 9 май се отбелязва годишнината от края на Втората световна война. Денят на победата е официален празник в Русия и в бившите съветски републики. Днес, когато се навършват 73 години от окончателната капитулация на хитлеристка Германия, за тържествения парад в Москва са предвидени над 8 милиона евро, включително и за разчистване на облаците в небето.

У нас за трета поредна година ще марширува „Безсмъртният полк", в който ветерани от войните, близки и роднини на загиналите в антифашистката борба напомнят за тях, носейки техни снимки.

През май 1945 година с подписване на капитулацията на нацистка Германия, завършва Втората световна война. В нея участват над 50 държави, а военните действия се водят на териториите на 40 държави на различни континенти. Загиват приблизително 57 милиона души. България също дава десетки хиляди жертви.

В Русия 73-та годишнина от края на Втората световна война ще бъде отбелязана в 27 града. Гвоздеят в празненствата ще бъде парадът на Червения площад в Москва. 13 хиляди души, 159 единици техника и 75 самолети и вертолети ще вземат участие в парада в Москва по повод 9 май - деня на победата. Според руските медии очакването е това да бъде най-мащабният парад, правен в Москва.

От руското министерство на отбраната съобщават, че са се погрижили да разчистят небето от облаци, така че метеорологичните условия да не пречат за провеждането на парада.

Очаква се той да започне в 10.00 часа московско време с внасянето руския трибагреник и знамето на победата. Парадът ще приключи с авиационно шоу с участието на 75 самолета, в това число и дроновете "Корсар" и "Катран".

Най-новите многофункционални изтребители от пето поколение изтребители Су-57 за първи път ще полетят в небето над Москва. На парада ще прелетят и авиационни групи за висш пилотаж, а краят ще бъде сложен с представление на СУ-25, които ще изрисуват руския флаг в небето над Червения площад.