Президентът Румен Радев ще удостои с висши държавни отличия изтъкнати учени в областта на медицината, образованието и културата
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Май 2018 18:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът Румен Радев ще удостои с висши държавни отличия изтъкнати учени в областта на медицината, образованието и културата

/КРОСС/ На 10 май 2018 г., от 14.00 ч. в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще удостои с висши държавни отличия учени със заслуги в областта на медицината, на образованието и на културата.

На церемонията ще бъдат наградени трима хирурзи за приноса им за развитието на медицинската наука. Румен Радев ще удостои акад. проф. д-р Петър Червеняков с орден „Стара планина“ – първа степен, за  постижения в областта на гръдната и сърдечно-съдовата хирургия. Проф. д-р Темелко Темелков и проф. д-р Радослав Гайдарски ще бъдат отличени с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие, за значимия им принос в областта на медицинската наука в България.

Държавният глава ще награди проф. Николай Червенков с орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен, за големи заслуги в областта на историческата българистика и развитието на българската просвета и култура. За заслуги в областта на образованието и природните науки с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие, ще бъде удостоен акад. Александър Петров.