Овцевъди си дават среща край Петропавловския манастир
Секция: ЛЮБОПИТНО
12 Май 2018 09:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Овцевъди си дават среща край Петропавловския манастир

/КРОСС/ Над 1000 овце, стотици изложители и хиляди гости се събраха на поляната над Петропавловския манастир за седмото издание на традиционния събор на овцевъдите. Форумът е уникален за Европа и в него тази година има участници от Австрия, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Германия, Грузия Дания, Израел, Испания, Италия, Литва, Латвия, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Чехия и Финландия.

Той е и възможност стопаните да обменят опит и да търсят заедно решения на сложните ситуации. „Когато обществото е зад нас, решаваме много текущи проблеми", каза един от организаторите - Симеон Караколев пред бТВ.

Представени са 16-17 породи овце, специално подбрани от научен колектив. Освен тях има производители на месни и млечни продукти, селскостопанска техника, оборудване и фуражи и др.

Организирани са и състезания по стригане и доене на овце.

Междувременно прабългарска школа „Багатур" прави демонстрации. Възстановяване на традициите и ценностите от далечните времена чрез показване на танци, ритуали и бойни умения - това е целта на школата, обясни нейният ръководител Явор Гънчев.

„Ние сме една от най-големите групи за реконструкция на Първо българско царство", посочи той и обясни, че дрехите, оръжията и аксесоарите за изработени на база на изследователска информация за това как са изглеждали оригиналите преди столетия.

Какво искат да постигнат от „Багатур"? Да запазим историята си такава, каквато е била наистина, отговаря Гънчев.