16 арестувани при полицейска акция у нас и в Испания
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Май 2018 12:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
16 арестувани при полицейска акция у нас и в Испания

/КРОСС/ В акцията, под ръководството на Специализираната прокуратура, са участвали служители на отдел „Киберпрестъпност" - ГДБОП, Испанската национална полиция и Европол

Мащабна международна полицейска операция „ARTERO" се проведе на 8 май след координирани и планирани съвместни действия между служители на отдел „Киберпрестъпност" ГДБОП, Испанската национална полиция и Европол. Акцията, под ръководството на Специализираната прокуратура, е била насочена срещу организирана престъпна група, занимавала се с трафик на наркотични вещества, изнудване, измами и пране на пари.

В хода на разследването било установено, че групата се състои от испански, колумбийски, босненски и български граждани. Средствата от престъпната дейност се легализирали чрез закупуването и продажба на благородни метали, посредством изградена мрежа от компании и банкови сметки на юридически лица, регистрирани на територията на ЕС. В хода на съвместните действия станало ясно, че участниците в групата изградили и иновативен механизъм за „изпиране" на паричните средства, придобити от престъпната дейност, чрез добиване и търгуване с криптовалути.

При проведените полицейски действия на територията на България и Кралство Испания са открити множество фирмени и банкови документи, мобилни телефони, 40 кг злато, оръжия и боеприпаси. Иззети са още криптовалути, наркотични вещества, диаманти, лек автомобил, производния на изкуството. Запорирани са банкови сметки, движимо и недвижимо имущество. На територията на България и Кралство Испания са задържани 16 души, съпричастни към престъпната дейност.

Работа по случая продължава.