Новата седмица започва дъждовно
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Май 2018 19:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новата седмица започва дъждовно

/КРОСС/ През нощта над западните райони облачността ще е значителна, на места с превалявания от дъжд. Над останалата част от страната ще е предимно ясно. Минималните температури ще са между 9 и 14 градуса.

Утре въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, на места интензивни и придружени с гръмотевици. В Северна България има повишена вероятност за градушки. В крайните източни райони ще има повече слънчеви часове и ще се задържи почти без валеж. Ще духа слаб до умерен южен, в Дунавската равнина - североизточен вятър. Максималните температури ще са между 21 и 26 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността в следобедните часове. Валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са между 19-22 градуса. Температурата на морската вода ще е 17-18 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15 градуса, на 2000 метра - около 9 градуса. Атмосферното налягане ще се задържи около средното за месеца.

И през следващите дни - 15 и 16 май, въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Ще има и слънчеви часове, но и развитие на купесто-дъждовна облачност, с краткотрайни превалявания, на места и с гръмотевични бури, възможни са и градушки. По-интензивни ще са явленията през нощта срещу сряда, 16 май, в северозападната част от страната. Температурите ще са близки и малко по-високи от обичайните - преобладаващите максимални ще са между 22 и 27 градуса, а минималните - между 10 и 15 градуса.