Изключителен старт с повече от 20 страни-участници на първия полумаратон на София
Секция: СПОРТ
14 Май 2018 07:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изключителен старт с повече от 20 страни-участници на първия полумаратон на София

/КРОСС/ Състезанията по бягане "Kaufland София Полумаратон" и "RUN4EU" се проведоха днес, 13 май, в София

Точно в 9:00 ч. сутринта на 13 май (неделя), съпроводени от камбанния звън на храм-паметник "Св. Александър Невски", над 1 000 души стартираха в първия самостоятелен полумаратон на София. Събитието се провежда за пръв път и е уникално със своя старт и финал в сърцето на града и съчетанието на две състезания в едно – "Kaufland София Полумаратон" и "RUN4EU".

Благодарение на атрактивния си формат и разнообразието от дисциплини (от 600 м до 21 км и безплатна ученическа щафета), събитието привлече голям брой участници. Основната част от бегачите стартираха едновременно, оформяйки зрелищна колона от хора. Маршрутът премина край символа на София – храм-паметник "Св. Александър Невски", и продължи към други забележителности, сред които Софийския университет, Княжевската градина, Борисовата градина, Парламента, Паметника "Цар Освободител", Военния клуб, Паметника на Незнайния воин.

В състезанието се включиха хора на различни възрасти и с различна подготовка. Те бяха представители на повече от 20 държави – Афганистан, Великобритания, Германия, Дания, Израел, Ирландия, Испания, Италия, Литва, Македония, Нидерландия, Русия, САЩ, Сирия, Ирак, Иран, Словения, Украйна, Финландия, Франция, Чехия, Швеция и др. Най-младите участници бяха на 6-годишна възраст, а ветераните, надхвърлили 60-те, бяха 15 души.

                      

Освен, че привлече многобройна и разнообразна аудитория, демонстрирайки, че бягането може да бъде масов спорт, събитието доказа и че форматът полумаратон (21,1 км) е изключително атрактивен за шосейни градски състезания. Потвърждават го статистиките от регистрациите, според които най-много финиширали участници има именно за дистанцията от 21,1 км. Същевременно най-малко стартирали има на късата дистанция от 5 км.

На полумаратонската дистанция от 21 км, част от "Kaufland София Полумаратон", при дамите призовите позиции бяха за Снежина Стефанова с време 1:34:18, следвана от Боряна Николчева и Каролина Калибацева, които постигнаха еднакви времена. Най-бързи сред мъжете на 21 км бяха Методи Георгиев (1:16:40), следван от Дмитрий Яросченко и Никола Овчарски. Най-бързата дама на 10 км беше Анна Стефанова (45:21), следвана от Десислава Цветанова и Таня Петкова, а при мъжете – Самуелн Папот (40:50), Валентин Паскалев и Теодор Банев. На късата дистанция 5 км първи се класираха Доротея Николова, Боряна Мусева и Мария Дарандашева, както и Сименон Велков, Мартин Гаджев и Явор Димитров.

В безплатното състезание за ученици "RUN4EU" на дистанцията от 21,1 км имаше 20 състезатели, като победител сред тях стана един от най-младите участници – 11-годишният Калоян Николов, който успя да измине разстоянието за време 1:38:19. На второ и трето място бяха съответно – Методи Петров и Кирил Петров. При момичетата най-бързи на 21 км бяха Мария Николова, Демяна Йосифова и Елена Колева. На 10 км първи се класираха Бранимира Николова, Дора Василева, София Петрова, както и Димо Байков, Боян Йотов и Теодор Манчев. На 5 км първи бяха Калина Кънчева, Лия Василева и Елена Деянова. Първите две места на 5 км при момчетата бяха за двама ученици, настанени в лагера за бежанци във Военна рампа – Мустафа Станекзай, Седзхат Хосайни, а трети – Георги Можхейко. В училищната щафета първите места бяха за Националната търговско-банкова гимназия и СУ "Петко Рачов Славейков".

Всички стартирали в ученическото състезание и на 21 км получиха тениски за бягане. Финиширалите получиха медали, а за призовите места имаше плакети и допълнителни награди от Bioderma, Sodexo SportPass, Biofresh и барчетата Go4RAW. Общият брой финиширали в състезателната част е 816 души във всички категории, а в ученическите лекоатлетически игри и бягане на 600 метра са се включили още около 300 участници.

В откриващата част на събитието и награждаването на участниците се включиха представители на различни български и европейски институции. Сред тях бяха Огнян Златев – Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Ева Майдел – евродепутат от групата на Европейска народна партия, Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, Малина Едрева – председател на Постоянна комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичен общински съвет, Еленко Еленков – Председател на Управителния съвет на клуб "Бегач" и други.

                      

Минути след обявяването на масовия старт, Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България и съорганизатор на ученическото състезание – Огнян Златев, сподели: "Днес е празник, в който всички са победители. Искаме да насърчим нашите млади приятели всеки ден да работят върху себе си и върху това заедно да отстояваме своите европейски принципи и заедно да построим по-добрата България чрез спорт. Така че днес, тук, на първото издание на полумаратона и RUN4EU, всички ние сме победители."

"Kaufland София Полумаратон" се организира от Спортен клуб "Бегач" в партньорство с "Kaufland България". "RUN4EU" се организира от "Бегач" съвместно с Представителството на Европейската комисия, Бюрото на Европейския парламент в България, Министерство за българското председателство на Съвета на ЕС и спортен клуб „Приорити спорт“. Събитията се провеждат с подкрепата на Столична община, София - Европейска столица на спорта 2018 г. и са включени в официалния календар на Българското председателство на Съвета на ЕС.