КЕВР: От юли се очакват по-високи цени на природния газ, парното, топлата вода и тока
Секция: ИКОНОМИКА
14 Май 2018 21:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КЕВР: От юли се очакват по-високи цени на природния газ, парното, топлата вода и тока

/КРОСС/ От юли се очакват по-високи цени на природния газ, парното, топлата вода и токът, произвеждан от топлофикациите по комбиниран начин, ако се запази тенденцията на скок на цените на петрола на международните пазари. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той обясни, че все още е много рано да се направят точните разчети за евентуалното повишение на цените. 

"Аз следя ежедневно тези цени и съм силно притеснен. Няма съмнение, че има сериозно повишение на цената на суровия петрол - близо 20%. И това го чувстват всички български потребители на течни горива, защото поскъпна цената, както на бензина, така и на дизела по всички бензиностанции. И се надявам в следващия месец, тези международни събития, които предизвикаха това повишаване, постепенно да отшумят и цените ще започнат да се успокояват."

Преди дни "Булгаргаз" оповести прогнозата си, според която природният газ трябва да поскъпне с над 16 на сто. "Искането на "Булгаргаз" за поскъпване на синьото гориво с над 16 процента от юли е основателно, тъй като цените на петрола на световните пазари се повишиха", каза днес председателят на енергийния регулатор. 

Цената на петрола достигна най-високото си равнище от 2014 година насам, след като САЩ обявиха, че ще възобновят санкциите срещу един от водещите износители на суровината - Иран.