Последни часове от издирването на Боян Петров
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Май 2018 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Последни часове от издирването на Боян Петров

/КРОСС/Текат последни часове от спасителната акция за Боян Петров. Екипът от шерпи, издирващ алпиниста, вчера се върна в базовия лагер без да го открие.

Спасителите обаче намериха инструменти и материали, за които се предполага, че са част от оборудването на българина. Предстои екипът да анализира събраните доказателства.

Лошото време не позволи на хеликоптерите да се включат. Екипът остава с надежда да излети днес. Остава и надеждата, че Боян Петров е жив.

Издирването му трябва да продължи въпреки трудностите и лошите условия под Шиша Пангма, казаха пред Bulgaria ON AIR майката и сестрата на Боян Петров - Ангелина и Александра Петрови.

Алпинистът Кирил Петков обясни по БНР, че за днес и утре се планира издирвателната дейност да продължи, за да се проверят всички останали възможности.

"Китайската група остана, не се прибраха, въпреки че можеха, с идеята да се анализират сравнително нископланински точки между лагер 1 и базовия лагер. Сега обхождат тези точки. Мисията не е приключила, продължава, докато не свършат всички тези възможности", отбеляза Петков.

Максимално да се обходят възможните точки в ниската планина е приоритет номер 1, подчерта Кирил Петков, който е от екипа на Боян Петров и се намира в района на спасителните действия.

"В този момент вече малко се надяваме на чудо", заяви Петков и пред Bulgaria ON AIR.

Сутринта е било слънчево в района, но вече се е заоблачило сериозно, стана ясно от думите му. И днес хеликоптерите няма да могат да се включат в издирването заради гъстата мъгла.

Още вчера най-добрият шерп в спасителната мисия направи предположение, че много вероятно е Боян Петров да е паднал в пропаст между лагер 3 и връх Шиша Пангма.

"Това е личната теория на най-добрия шерп, който е и приятел на Боян. Той смята, че трагедията може да е станала заради покритите със сняг големи пропасти. Там съвсем леко отклонение може да ти коства живота", каза вчера пред Нова телевизия Кирил Петков, който е в Химилаите и участва в акцията.

По думите му "над лагер 2 шерпите вече търсят само тяло, а не жив човек", поради факта, че българинът е в неизвестност от много дни, а условията на тази височина са екстремни. Освен това Петров е диабетик. Спасителната операция върви към финал, обяви Деян Петков - организатор от българска страна.