Близо половин милион българи ще се възползват от програмите за енергийна ефективност
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Май 2018 18:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо половин милион българи ще се възползват от програмите за енергийна ефективност

/КРОСС/ „С изпълнението на мерки за енергийна ефективност с финансирането по Програмата за развитие на ООН, по Оперативните програми „Регионално развитие" 2007-2013 г. и „Региони в растеж" 2014-2020 г. и Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, с финансиране от бюджета, ще бъдат завършени общо 2438 сгради в цялата страна."

Това каза заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев на откриването на семинар на тема „Подобряване на енергийната ефективност на обществените и жилищните сгради", част от конкурса „Екообщина 2018".

„Програмите в момента обхващат близо половин милион български граждани, живеещи в стари жилищни сгради и освен повишаване на стандарта на живот на хората, с мерките за енергийна ефективност подобряваме и облика на населените места", подчерта заместник - регионалният министър. По думите му годишно, след окончателно завършване на всички започнати сгради, ще пестим по 1,4 млн. MWh/енергия, а подобрената жилищна инфраструктура ще обхване 17, 4 млн.кв.м разгърната застроена площ.

„По Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 сме успели да обновим 158 многофамилни сгради с 2 203 жилища, по които е спестена енергия в размер на 16 355,14 MWh/годишно", стана ясно от изказването на инженер Йовев.

Само по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 ще бъдат санирани 467 сгради (344 многофамилни и 123 еднофамилни) с 5 752 домакинства.

„Програмите за енергийна ефективност са сред най-работещите и видимите, защото дават бърз и осезаем резултат. И ако се търсят икономически решения за ефективно разпределяне на ограничените ресурси за придобиване на различни блага, то вече е дошло времето да адаптираме икономиката и живота си така, че да ставаме все по-малко зависими от съществуващите ресурси, които да пестим за блага на идващите поколения", заключи в изказването си Валентин Йовев.