Русия строи нов мост, по-скъп от Кримския
Секция: Русия
16 Май 2018 12:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия строи нов мост, по-скъп от Кримския

/КРОСС/ Русия се кани да строи нов мост, който ще струва 3.5 пъти по-скъпо от цената на Кримския мост. Железопътен мост ще свърже остров Сахалин с континента, съобщи руското издание "Комерсант", позовавайки се на руските железници. Идеята за това е още отпреди 80 години, но проектът е включен в транспортната стратегия на Русия до 2025 г.

19-километровият мост, който свърза анексирания от Русия през 2014 г. Кримски полуостров, струва 228 милиарда рубли (близо 3.1 млрд. евро).

Като най-оптимален е бил избран маршрутът от гара Селихин в Хабаровска област през най-тясната точка на Татарския пролив до станция Ниш на Сахалин. Дължината на моста ще е 6 километра, общата дължина на маршрута е 585 км. Целият проект е оценен на 540.3 милиарда рубли (близо 7.3 милиарда евро), от които само за моста са предвидени 252.8 милиарда рубли (3.4 милиарда евро). Други над 90 милиарда рубли (1.2 милиарда евро) е планирано да се вложат в жп линии на Сахалин и около 100 милиарда рубли (около 1.4 милиарда евро) - в дълбоководен терминал в Илинск, откъдето може да се доставят въглища с товарни влакове.

Проектните работи ще бъдат извършени през 2018-2020 г., строителството - през 2019-2023 г., но тези срокове са "предварителни".

Според "Комерсант" накрая цената на километър от моста ще се окаже 3.5 пъти по-висока от тази на Кримския. Това се обяснява с високата сеизмичност, сложните инженерно-геологически и хидрологични условия и труднодостъпния район в крайния Север.

"Основният въпрос е - в Крим населението е над 2.5 милиона души, а на Сахалин са не повече от 500 хиляди човека. Мостът има смисъл, ако бъде продължено строителството в посока на Хокайдо (японски остров с население от над 5.6 милиона - бел.р.)", смята управляващият партньор в експертната група Veta Иля Жарский.

По думите му, в стойността на съоръжението на Сахалин не са включени разходите за осигуряване на транспортната безопасност и изкупуването на земи.

Далекоизточният Сахалин е най-големият остров в Русия. Там са били изпращани заточеници още от времето на руските царе - "превъзпитание с каторжен труд".