Започва изработването на проекти за ремонта на 45 км третокласни пътища в Северозападна България
Секция: Автомобили
17 Май 2018 10:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва изработването на проекти за ремонта на 45 км третокласни пътища в Северозападна България

/КРОСС/ Подписани са договорите за изработване на технически проекти за рехабилитацията на близо 45 км третокласни пътища в Северозападна България. Въз основа на тях след това ще бъдат ремонтирани 11,8 км от път IIІ-121 Иново - Градец - Периловец - Шишенци - Бойница - Кула и 33 км от път IIІ-161 Ребърково - Люти дол - Ботевград.

Техническият проект за път IIІ-121 Иново - Градец - Периловец - Шишенци - Бойница - Кула от км 20+000 до км 31+851 ще бъде изготвен от „ИЛИЯ БУРДА" ЕООД. Стойността на договора е 92 400 лв. с ДДС, а срокът за изработването му е 150 дни. Проектът, който ще бъде подготвен, е за участъка от разклона за с. Раброво до началото на Шишенци. Ще бъдат извършени геодезически проучвания и ще се определят необходимите строително-ремонтни дейности. Предвидено е и изготвянето на проект за нов мост, който ще бъде изграден впоследствие на мястото на съществуващото съоръжение над река Рабровска. Ще бъде направен и проект за укрепителни дейности при 28-ми км, в района след Периловец, където има свличане на пътното платно.

През 2013 г. със средства от Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. бяха ремонтирани 19 км от третокласния път, в участъка от Шишенци до Кула. С изготвянето на техническия проект и предстоящия след това ремонт ще бъдат обновени общо 31 км от път IIІ-121 в област Видин.

Изработването на техническия проект за ремонт на 33 км от път IIІ-161 Ребърково - Люти дол - Ботевград от км 0+000 до км 33+040 е възложено на „АЛВЕ КОНСУЛТ" ЕООД. Стойността на договора е 187 550,90 лв. с ДДС, а срокът за изпълнение е 180 дни.

Третокласният път IIІ-161 Ребърково - Люти дол - Ботевград е алтернативен маршрут на път I-1 Ребърково - Ботевград. Отсечката не е основно ремонтирана от 1985 г., като през годините е извършвано само текущо поддържане на пътя. При подготовката на техническия проект ще бъдат направени геодезически проучвания и ще се определят необходимите строително-монтажни работи. Ще бъде изготвен и проект за укрепителни дейности на свлачище в участъка Ребърково - Люти дол, както и проект за укрепване на два сводови моста над река Клисурата и за изграждане на подпорни стени.