Коментарите преди срещата на върха в НДК
Секция: Интервюта
17 Май 2018 11:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коментарите преди срещата на върха в НДК

/КРОСС/ Всяка от шестте държави от Западните Балкани трябва да си напише домашното и тогава ще има европейски перспективи, каза преди началото на днешната дългоочаквана среща на върха ЕС-Западни Балкани комисарят по регионалната политика Йоханес Хан.

Срещата се провежда днес в НДК и е ключова в програмата на българското председателство на ЕС. В нея освен 28-те страни членки участват лидерите на Сърбия, Македония, Косово, Черна гора, Албания и Босна и Херцеговина.

"Всички страни от Западните Балкани имат еднакво изходно положение, но пътят е индивидуален. Зависи от отделните страни колко бързо ще се придвижат напред по пътя към Европа. Посочили сме дата, ние сме сериозни от наша страна. Това е амбициозна задача. От днешна гледна точка всяка страна трябва да свърши своите задачи", каза Хан.

Попитан за мнението му за решаване на въпроса между Сърбия и Косовo, той подчерта, че остава оптимист. "Новата стратегия съвсем ясно посочва, че има перспектива за всеки един. В интерес на Косово е да работи по намирането на решение и на едно легално споразумение. Това е нов момент, нов стимул за постигането на споразумение, колкото може по-скоро. Смятам, че в региона се създаде една нова динамика, която се отрази на всички и затова вярвам силно в това, което ще се случи. Много съм сигурен, че ще има решение на процеса, но кога - страните сами, трябва да решат", каза Хан.

Коментар пред журналистите направи и австрийският канцлер Себастиан Курц. Неговата страна ще поеме председателството на ЕС след България от 1 юли 2018 г.

„Ако няма европейска перспектива на Балканите, влиянието на Турция ще се засилва и това ще доведе до много проблеми", подчерта канцлерът. Той обяви, че Австрия подкрепя идеята за разширяване на Европейския съюз.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни също обяви, че в момента е възможно да се постигне съгласие за 2025 година.

Преди началото на срещата на върха лидерите на Франция, германия и Великобритания Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Тереза Мей дойдоха пеш до НДК, а пред входа ги посрещнаха Бойко Борисов и Лиляна Павлова.