Ще се строи инсталация за RDF-отпадъци в София за 67 млн.евро
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Май 2018 16:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще се строи инсталация за RDF-отпадъци в София за 67 млн.евро

/КРОСС/ Столичният общински съвет гласува Топлофикация да изтегли 67 милиона евро от ЕИБ за изграждане на инсталацията за RDF-отпадъци. След почти четири часа дискусии 35 от общинските съветници гласуваха „за", 16 - „против", а 6 се въздържаха.

В началото на заседанието лидерът на БСП-София Калоян Паргов предложи оттеглянето на тази точка, но предложението бе отхвърлено. Искаме заводът за преработка за отпадъци да бъде изграден в с. Яна, а не в ТЕЦ - София, за да спестим замърсяването в София и напрежението сред гражданите, заяви Паргов. По думите му инсталацията трябва да бъде до завода за преработка на отпадъци, и за да се спестят транспортните разходи, от които изтичат милиони години наред. По този начин ще спестим още едно замърсяване на София, свързано с фините прахови частици", каза Паргов. Председателят на БСП - София поясни, ако мястото не бъде сменено, десетки камиони с твърдо гориво ще преминават от централната част на столицата до ТЕЦ -София.

Два камиона ще правят курсове на 24 км, контрира зам.-кметът по екология Йоанна Христова.

Според Валя Чилова председател на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, парното на столичани ще поевтинее с 6% в резултат на работата на инсталацията.

Има бъг в системата на Столична община, обясни Венци Мицов от Група 5. Гражданите нямат информация какво се работи тук, допълни той. Ние няма да бъдем част от взимането на това решение, заяви и Светльо Витков. Вярваме в "Топлофикация - София", че ще намали цените, така както вярваме в Дядо Мраз, че ще ни донесе подаръци, каза още Витков.

Предложението им да се отмени решението на СОС от 20 юли миналата година за даване на съгласие на Столична община и „Топлофикация София" ЕАД да кандидатстват по процедура „Проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF - трета фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община", беше отхвърлено. В знак на протест съветниците от група 5 сложиха противогази залата на заседанието на СОС.

 


Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче благодари на съветниците от всички групи в СОС, които са подкрепили на 20 юли 2017 г. решението. Сред тях са представители на Група 5, Реформаторския блок, БСП и ГЕРБ.

Фандъкова призова политическите лидери да не провокират страховете на хората. Ние сме в тази зала, не за да лъжем и не, за да се грижим за бъдещите предизборни сметки на партиите, които представляваме. Казвам ви го много ясно и вярвам, че ще ме разберете - има нещо по-важно от изборния резултат и това е резултатът за хората. Тук сме, за да гарантираме успешното бъдеще на този град и на хората. Бъдеще, което да ни приближава все повече и по-бързи стъпки към другите европейски столици.

Повярвайте ми, понякога е по-лесно да спечелиш симпатии, ако се откажеш от тежките проблеми, оставиш на някой следващ да ги реши. Признавам, че получих много съвети в тази посока. Но животът на хората и животът на града, не се измерват с мандати и политически сметки. В това вярвам и това ще продължа да защитавам, каза още Фандъкова.

Кметът уточни:

С пускането на новата инсталация част от старите мощности на ТЕЦ „София" вече няма да работят на пълен капацитет. По този начин намаляваме емисиите, които в момента ТЕЦ-а емитира във въздуха. Фините прахови частици от ТЕЦ „София" с новата инсталация намаляват с 6,2 т. на година или с 9,6 на сто.

Емисиите на въглероден оксид намаляват с 87,2 т. на година, което е със 7% по-малко

Азотните оксиди намаляват с 46,4 т. на година или 2% по-малко.

Европейката норма на емисиите Фини прахови частици - ФПЧ, за индустриалните съоръжения е 10 милиграма на кубичен метър, а инсталацията на София ще покрие норма под 1 милиграм на кубичен метър.

По отношение на диоксините и фураните, за които се говори също много, мисля, че успяхме да убедим и най-големите скептици, че те са в пъти по-ниски от тези, които емитират дейности по горене в бита.

По отношение на пепелта - инсталацията отделя два вида пепел: дънна пепел и летяща пепел. Дънната пепел е неопасен отпадък - тя ще се извозва до депо за строителни отпадъци и от нея могат да се произвеждат материали за строителството. Летящата пепел, ще се транспортира до специални хранилища, като са предложени 4 различни варианта.

Инсталацията на София е проектирана с комплексна 4-степенна система за очистване на отработените газове от най-съвременно поколение.

София има уникален шанс, с който мисля, че не може да се похвали нито една европейска столица, и той е да изгради системата за производство на енергия от РДФ с 58% безвъзмездна помощ по ОПОС. Общата стойност на проекта е 157, 5 млн. евро, а съфинансирането, за което се иска кредит, е до 65,7 млн. евро.

Предварителните анализи сочат, че на годишна база инсталацията ще реализира печалба от 10 млн. евро, а оперативните разходи за поддръжката й са до 7 млн. евро на година.


В момента ние плащаме 5 млн. лв. за оползотворяване в циментовите заводи и то за количества по-малки от заложените за МБТ. Предстоят нови конкурси и можете да си дадете сметка, че тази цена ще нараства с увеличение на количествата, каза още Фандъкова.