Предстоящи събития в страната за 19 май
Секция: Предстоящи събития
19 Май 2018 08:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за 19 май

/КРОСС/София

От 13.00 часа в 121 СУ „Георги Измирлиев“, ул. „Георги Измирлиев“ 24, ще се проведе първи детски шахматен турнир „Столичен дебют“, организиран от столичните шахматни клубове. На турнира ще присъства и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

***

София.

От 9.30 часа на Околовръстен път No 214 до Sofia Ring Mall ще стартира благотворителният маратон по двойки Run2Gether.

***

София.

От 10.00 часа в новата зала „Джеймс Баучер“ (бул. „Джеймс Баучер“ 23) ще се проведе международна конференция за архитектурно наследство, организирано от Института за социални изследвания и развитие на културни структури.

***

София.

От 11.00 часа в зала „ЕФЕ“ на хотел „Маринела“, град София ще се проведе III Редовен Конгрес на ПП АБВ.

***

София.

От 12.30 часа в Масонския храм, намиращ се на ул. „Княз Борис I“ № 111, Обединената Велика Ложа на България организира пресконференция по повод своята 25-годишнина.

***

София.

От 14.00 часа пред главните входове на НДК ще се проведешестото издание на инициативата „Извърви километър в нейните обувки“.

***

София.

От 14.30 часа пред Народното събрание ще се проведе протест против Истанбулската конвенция.

***

София.

От 16.00 часа в сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация ще се състои откриването на Музейната експозиция за историята на радиото в България към Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

***

София.

От 17.00 часа Музеят на авиацията ще се включи за поредна година в Европейската инициатива „Нощ на музеите“ с вход свободен.

***

София.

От 18.00 часа Националният исторически музей ще се включи в 14-ото издание на Европейската „Нощ на музеите“ с вход свободен.

***

София.

От 18.00 часа Националният военноисторически музей се включва за поредна година в Европейската инициатива „Нощ на музеите“.

***

София.

От 18.00 часа в двора на къща музей „Пейо К. Яворов“ в столицата ще се проведе литературно-музикалната вечер „Пространство за съвремие и класика“.

***

София.

От 20.00 часа в зала 1 на НДК ще се състои Концертът Камен Донев представя: македонски песни.

***

Асеновград.

В 10.30 часа пред ОУ „Ангел Кънчев“ ще се състои откриване на екопътека „Кутра” и поход по маршрута. Проявата е част от програмата на Майските културни празници в Асеновград. 

***

Асеновград.

В 11.00 часа в читалище „Родолюбие“ ще се открие официално киномаратон „София филм фест“. Проявата е част от програмата на Майските културни празници в Асеновград. 

***

Благоевград. 

В 18,00 часа в РИМ-Благоевград ще бъде открита изложба с археологически находки, открити на лот 3 от АМ „Струма“.

***

Бургас.

От 09.00 часа в квартал „Ветрен“ ще се проведе "Втори Турнир по Стрелба с Лък за Купата на кмета на град Бургас".

***

Бургас.

От 18.00 часа в зала „Трезор“ на Археологическия музей (ул. "Богориди" 21), ще бъде представена икона от слонова кост, открита при разкопките на крепостта Русокастро през 2017 г.

***

Бургас

От 18.00 часа – Четирите музея в града  - Откриване на Нощта на музеите – Янислава (предварително). Четирите експозиции на РИМ-Бургас - Археологическа, Етнографска, Природонаучна и Историческа, ще работят със свободен достъп от 18:00 до 00:00 часа. 

***

Враца.

От 11.30 часа с възпоменателно честване в местността „Милин камък“ ще се почете паметта на загиналите Ботеви четници.

***

Враца.

От 18.00 часа в РИМ-Враца ще започне „Европейска нощ н амузеите“.

*** 

 Велико Търново.  

От 10.00 до 14.30 часа, в квартал „Асенова махала“ /Шишманова баня и църквата „Св. св. Петър и Павел“/ ще се проведе Форум-фестивал „Европа и Царевград Търнов“. 

*** 

 Велико Търново.  

От 11.00 часа в МДТ „Константин Кисимов“ ще бъде представена „Пипи Дългото чорапче“ – детска постановка, премиера.

*** 

 Велико Търново.  

От  11.00 часа в салона на НЧ „Искра“ Театър ВЕСЕЛ представя: „Котаракът в чизми“ – детски куклен спектакъл.

*** 

 Велико Търново.  

От 12.30 часа пред паметника на „Асеневци“, бар The Gallery и сцена „Арт Лято“ ще се проведе „Пинята парти“ – деца и родители създават традиционни мексикански пиняти.

***

Габрово.

От 10.00 часа в Музей "Дом на хумора и сатирата" – Габрово ще се състои откриването на Биеналето на хумористично–сатиричната детска рисунка.

***

Горна Оряховица/с. Върбица.

От 10.00 часа в село Върбица ще се проведе празник на дрипавата баница.

***

Добрич.

От 10.00 часа на площад „Свобода“ ще се проведе Хляб фест. 

***

Карлово.

От 10.00 часа в зала „Васил Караиванов“ на община Карлово министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще се срещне с местни розопроизводители  и кметове на населени места, във връзка с ниските изкупни цени на розовия цвят и проблемите с изкупуването на тазгодишната реколта.

***

Лом.

От 11.00 часа опустялата от десетилетия чакалня на старата гара, ще посрещне съгражданите на поета Георги Атанасов за представянето на новата му единадесета книга „Събличането на росата“.

***

Перник.

От 11.00 часа в „Пернишка крепост“ ще се проведат занимания на открита по повод Европейска нощ на музеите. От 18.00 часа в Галерия “ Любен Гайдаров ” ще се състои мултимедийно  представяне на фонда на галерията, посветено на 60- годишнината на  Художествена галерия – Перник. От 19.00 часа в Регионален исторически музей ще бъдат представени „Един експонат – една изложба: История разказана върху метал“ и „КРИСТАЛ“(на) изложба“. От 20.00 часа Регионалният исторически музей  ес вход свободен. 

***

Петрич.

От 17.00 часа Исторически музей – Петрич ще се включи в Европейската инициатива „Нощ на музеите“.

***

Пловдив.

От 16.30 часа в киноклуб Фарго, ул. Гладстон №4 ще се проведе работилница по киносценарий с режисьора на филма „Безбог“.

***

Русе.

От 11.00 часа в двора на УМБАЛ „Канев“ ще се проведе социалната инициатива „Хапка здраве“ по случай Европейския ден за борба със затлъстяването – 19-ти май.

***

Русе.

От 19.00 часа на Римска крепост „Сексагинта Приста“ ще се проведе осмото издание на Danube Sunset Sessions.

***

Смолян/с. Фатово.

От 10.00 часа в местността „Петровица”–Горно Фатово Инициативният комитет към параклис „Свето Възнесение Господне – Свети Спас” – с. Фатово организира св. литургия и благословен курбан.

***

Стара Загора.

От 19.00 часа пред Регионалния исторически музей с изпълнения на фолклорен ансамбъл „Загоре“ ще се състои официалното откриване на Европейската нощ на музеите.

***

Хасково.

От 10.00 часа в Хасково ще се проведе 53- ти Национален събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува”.

***

Ямбол.

От 14.00 часа от Безистена ще стартира Занимателна игра „Влез в историята“, свързана с посещението на ямболските музеи и галерии, посветени на Европейската нощ на музеите – 19 май.