Код жълто за значителни валежи
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Май 2018 12:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Код жълто за значителни валежи

/КРОСС/ Жълт код е в сила днес за голяма част от страната, но с по-голяма вероятност за интензивни и значителни валежи са източните и южните части от страната. Очакванията са за между 20 и 45 л/кв.м дъжд. Възможна е и градушка. До момента най-много е валежът в Габрово 31, Сливен 24, Варна 22, Хасково 20 л/кв.м.

Днес в много райони ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има гръмотевични бури и на места валежите ще са интензивни и значителни по количество. Има условия за градушки. След обяд от запад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. Вятърът ще е до умерен от север-северозапад и с него ще проникне по-хладен въздух. Максималните температури в повечето места ще са между 20° и 25°.

Над планините облачността ще е предимно значителна, с валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Около и след обяд от запад валежите ще започнат да спират. Вятърът ще е слаб до умерен от югозапад, през деня ще се ориентира от северозапад, а по време на гръмотевична дейност ще се усилва и променя посоката си. Максимална температура на височина 1200 метра – около 15°, на 2000 метра – около 8°.

През нощта все още на места в Източна България ще превалява дъжд с гръмотевици. Над останалата част от страната облачността ще се разкъса. 
Утре преди обяд над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. След обяд отново ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури между 21° и 26°.

През първите дни от следващата седмица вятърът ще се ориентира от изток-югоизток. Ще има и слънчеви часове, но и развитие на купесто-дъждовна облачност в часовете след обяд и до полунощ. В понеделник краткотрайни превалявания ще има на места из цялата страна, а във вторник - на малко места в Западна България. В сряда и четвъртък нараства вероятността за по-интензивни гръмотевични бури и локални валежи, има вероятност и за градушки. Явленията ще са главно в западната половина от страната. Максималните температури в сряда ще са между 23° и 28°, в четвъртък, с обръщането на вятъра от изток-североизток, слабо ще се понижат.