М. Халаф: Мерките на ЕС за оставане в споразумението с Иран няма да имат дългосрочен резултат
Секция: Интервюта
19 Май 2018 12:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
М. Халаф: Мерките на ЕС за оставане в споразумението с Иран няма да имат дългосрочен резултат

/КРОСС/ Новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео се готви да представи в началото на следващата седмица дипломатическа инициатива за създаването на глобална коалиция срещу режима в Техеран и дестабилизиращите му действия в Близкия Изток.

След излизането на САЩ от споразумението за ядрената програма на Техеран, европейските съюзници на Вашингтон предпочетоха в създалата се криза да останат на еднакви позиции с Москва Пекин.

Мерките на Европейския съюз за оставане в иранското споразумение като отговор на американското оттегляне няма да имат дългосрочен резултат, прогнозира в предаването "Събота 150" журналистът Мохамед Халаф. Според него определен брой компании ще имат полза от възможността да не се съобразяват с американските ограничения за търговия с Техеран.

„Европейците ще могат да спасят средни и малки предприятия, които нямат и значение, отколкото глобалните фирми, които работят и имат голям бизнес в САЩ, като „Тотал“. Те няма да жертват този бизнес заради сделката с Иран. Самите руски и китайски компании, и други световни компании – тези, които имат бизнес в САЩ – и те няма да смеят да отидат да работят в Иран“.

Иран иска да предизвика криза и хаос в региона и да покаже на САЩ, че на опитите за налагане на икономически санкции и изолиране, ще  отговори, смята Халаф.

„Ние можем да ви създадем нежелани неща вас и за вашето присъствие в региона. Не забравяйте, има около 4500 американски войници в Ирак, има около 2000 в Сирия, така че те могат да бъдат лесна мишена иранските милиции – и в Сирия, и в Ирак, и на Хизбула в Сирия и в Ливан, и т.н.“

Според Халаф американският президент Доналд Тръмп не цели сваляне на режима в Иран.

„Тук става въпрос не за смяна на режима, а смяна на политиката, защото, според Тръмп, той може чрез тези икономически санкции и с изолацията, в която той опитва да хвърли Иран, може да ги накара да дойдат на масата за преговори и да постигнат споразумение, което да съдържа и тези елементи, които Обама беше забравил и пренебрегнал“.