Марш "Свобода за конопа" премина през центъра на София
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Май 2018 20:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Марш "Свобода за конопа" премина през центъра на София

/КРОСС/ Шествие под името "Марш за свобода на конопа" с искане да се легализира използването и отглеждането на малки количества марихуана в България, премина през центъра на София днес.

Организаторите на кампанията "Свобода за конопа" заявяват три основни искания:

- декриминализиране на притежанието на малки количества трева за лични цели;

- възможност за отглеждане на до две растения в домашни условия - така ще изчезнат дилърите, защото потребителят сам ще си е "доставчик";

- да се позволи употребата на канабиса за медицински цели у нас.

"Можем като общество и да не сме съгласни дали тревата лекува и дали трябва да се продава наравно с цигарите и алкохола (които със сигурност не лекуват), НО всички можем да се съгласим, че над един милион българи, пушещи трева, не заслужават от 1 до 3 години затвор за едната им цигара в джоба", изтъкват на фейсбук страницата си.

Те споделят, че "от данните на МВР се вижда ясно как вместо големите трафиканти и дилъри, под ударите на закона попадат млади, работещи, семейни хора....и то за смешни количества като 0.2 грама".

Декриминализирането на домашното отглеждане ще остави дилърите без бизнес и ще направи училищата много по-безопасни, смятат инициаторите на "Марша за свобода на конопа".