Френски министър се опасява, че Европа може да пострада от търговската сделка на САЩ и Китай
Секция: ИКОНОМИКА
20 Май 2018 18:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Френски министър се опасява, че Европа може да пострада от търговската сделка на САЩ и Китай

/КРОСС/ Европа може да пострада от новата сделка между Китай и САЩ, с която двете най-големи икономики в света са на път да избегнат търговска война помежду си, предупреди днес френският министър на икономиката Брюно льо Мер, предаде CNEWS.

„САЩ и Китай рискуват да влязат в споразумение за сметка на Европа, ако Европа не успее да покаже, че е твърда“, заяви Льо Мер през телевизията CNEWS.

„САЩ искат да накарат Европа и европейските страни да плащат за лошото поведение на Китай. Всичко това е напълно абсурдно и неразбираеми за съюзниците“, добави той.

Коментарът му идва след съвместно комюнике във Вашингтон, в което се казва, че Пекин се съгласил да намали излишъка в двустранната търговия и „значително“ да увеличи покупките на американски стоки.

Тръмп бе заплашил Китай с нови мита достигащи до $150 млрд. годишно, като в отговор Пекин предупреди, че ще въведе ответни за американския внос на селскостопански продукти, самолети и дори уиски.

САЩ вече обявиха мита за около $50 млрд. годишно, които могат да влязат в сила най-рано идната седмица. А през март Тръмп наложи мита за внос на стомана и алуминий от Китай, въпреки че той изнася сравнително малко метали на пазарите в САЩ.

Льо Мер каза, че френският президент Еманюел Макрон е бил „пределно ясен“, искайки „пълно и окончателно изключване (на ЕС) от американските мита“.

Тръмп обяви по-рано този месец, че ЕС може да бъде защитен от US митата за стомана и алуминия, също като Мексико и Канада, на само за още 30 дни.

В петък ЕС обяви пред Световната търговска организация (СТО), че е готов за приложи ответни мерки срещу US митата за метали, които да включват мита за вноса на мотоциклети и бърбън от САЩ.