Предстоящи събития в страната за 21 май
Секция: Предстоящи събития
21 Май 2018 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за 21 май

/КРОСС/ София.

От 05.10 часа в зала 5 на Министерството на образованието и науката ще бъде генериран изпитният вариант за зрелостния изпит по български език и литература за XII клас. Държавният зрелостен изпит по български език и литература започва в 8.00 часа. Авторът и произведението за 41 въпрос ще бъдат обявени по Българското национално радио в 12.00 часа. 

От 8.50 часа ще бъде изтеглен изпитня вариант за изпита след VII клас за националното външно оценяване. Изпитът за седмокласниците започва в 10.00 часа. След 16.00 часа на сайта на министерството ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори и за двата изпита.

*** 

София. 

От 09.00 часа министър Лиляна Павлова ще открие Деня на отворените врати в НДК.

*** 

София. 

От 11.00 часа в Балната зала на Национална галерия „Двореца“ министърът на културата Боил Банов ще връчи годишните награди на Министерството по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

*** 

София. 

От 09.00 часа 5 състав на Специализираният наказателен съд ще заседава по делото срещу Калоян Пр., Любомир С. и Михаил Д. и др., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. 

*** 

София. 

От 09.30 часа 3-ти състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Мирослав Ц. и Ивалин Й., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на престъпна група.

*** 

София. 

От 09.30 часа 4-ти състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Христо А., на когото е повдигнато обвинение за безстопанственост в особено големи размери.

*** 

София. 

От 10.00 часа в Национална спортна академия „Васил Левски“ (НСА) ще бъде официално открита Международната научна конференция „Спорт и сигурност“.

*** 

София. 

От 10.00 часа 15-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Иван Р., Димитър К. и Георги Г., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на престъпна група.

*** 

София. 

От 10.00 часа 13-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Радослав К., Генчо П. и Венцислав П., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на престъпна група.

*** 

София. 

От 10.00 часа 8-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Ангел Д., Деян С. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на престъпна група.

*** 

София. 

От 10.00 часа 12-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Владимир Т. Тодор С. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на престъпна група.

*** 

София. 

От 11.00 часа в сградата на Направление „Архитектура и градоустройство“ (ул. „Сердика“ №5)

арх. Здравко Здравков ще представи отчет за свършеното от него през двете години, откакто встъпи в длъжност като главен архитект на Столична община.

*** 

София. 

От 11.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се състои пресконференция във връзка с предстоящия 115-ти Фестивал на розата и провеждащият се за първи път в България Международен конкурс за съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара. В пресконференцията ще вземат участие представител на Министерството на културата, кметът на Община Казанлък Галина Стоянова и казанлъшкият лютиер от международна величина Едрьо Едрев.

*** 

София. 

От 11.00 часа в зала А на  Българската търговско-промишлена палата Съветът по иновации при БТПП ще връчи наградите на победителите в Петия конкурс за най-добъриновативен проект и най-успешно иновативно предприятие, внедрило в дейността си нов иновативен продукт през 2017 г.

*** 

София. 

От 11.00 часа в Пресклуб „България“ на Национален стадион „Васил Левски“ ще се проведе пресконференция във връзка с предстоящия футболен спектакъл „75 години Георги Аспарухов-Гунди“.

*** 

София. 

От 12.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на тема „Имуно-онкологията в лечението на злокачествени заболявания”.

*** 

София. 

От 12.00 часа в Пресклуб „България“ на на Националния стадион „Васил Левски“ ще се проведе пресконференция на БФ Модерен петобой и Столична община във връзка с предстоящия от 23 до 27 май Турнир за Световната купа за мъже и жени.

*** 

София. 

От 13.00 часа в зала „Сердика“ на София Хотел Балкан ще се състои церемонията по връчването на наградите  „ФУТБОЛИСТ НА ФУТБОЛИСТИТЕ - СЕЗОН 2017/2018“ на Асоциация на българските футболисти. 

*** 

София. 

От 13.30 часа 9-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу ДЕян М., Мирослав М. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на престъпна група.

 

*** 

София. 

От 13.30 часа 11-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Андрей З, Костадин Г. и др. на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на престъпна група.

*** 

София. 

От 14.00 часа 16-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Милко М., Росен Д. и др. на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на престъпна група.

*** 

София. 

От 15.00 часа в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще се проведе кръгла маса, в рамките на която ще бъде обсъден проекта на Закона за пътните превозни средства и в частност Глава пета от него – „Ремонт и техническо обслужване на пътните превозни средства“.

*** 

София. 

От 15.00 часа в Аулата на Софийския университет ще се проведе публична лекция за целите на устойчивото развитие на икономиста Майкъл Грийн, изпълнителен директор на Настоятелството за социално развитие.

*** 

София. 

Студенти от магистърска програма „Стайлинг“ на Нов български университет ще представят дипломна изложба „Style Forecast“ в парк „Кристал“.

*** 

София. 

От 15.30 часа 19-и състав на Софийски градски съд ще заседава по делото, заведено от премиера Бойко Борисов срещу лидера на БСП Корнелия Нинова.

*** 

София. 

От 16.00 до 18.00 часа народният представител от „БСП за България“ Стоян Мирчев и общинският съветник в Столичния общински съвет Альоша Даков ще се срещнат с граждани в приемната на БСП в ж.к. “Дианабад” бл. 17 (срещу магазин „BMB“).

*** 

София. 

От 16.30 часа в зала „Киев“ на Парк-хотел „Москва“ ще се проведе  международна конференция на тема „Честно за социалния диалог на Балканите“. Събитието е организирано от Конфедерацията на труда „Подкрепа” и Национална Федерация „Земеделие и горско стопанство“, съвместно с Фондация „Фридрих Еберт“. Двудневната конференция ще бъде открита от президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Своите приветствия ще поднесат Моника Панайотова – заместник-министър за българското председателство и Харалд Виденхофер – генерален секретар на EFFAT /Европейската Федерация на работещите в земеделието, храните, туризма и тютюните/. 

*** 

София. 

От 18.00 часа в Столична библиотека ще се проведе церемонията по награждаване  на участниците в конкурс по изобразително изкуство, литература и кино на тема „Магията на Созопол и Музите“.

*** 

София. 

От 18.30 часа в Гьоте-институт България ще се проведе дискусия на тема „Преводът на Библията като революционен акт: Мартин Лутер и Кирил и Методий днес“. Лектори ще бъдат пастор д-р Райхолд Гестрих (Германия) и д-р Ивайло Найденов (Софийски университет), а модератор - доц. д-р Екатерина Дамянова (Богословски Факултет към Софийския Университет).

*** 

София. 

От 19.00 часа в Sopharma Business Towers ще се проведе традиционната среща на финансовите ПР професионалисти и журналисти в рамките на  PR Фестивал 2018 „Създаване и управление на съдържание: Дигиталната еволюция на комуникациите”.

*** 

София. 

От 19.00 часа в зала 42 на НДК, ще се проведе благотворителна изложба на карикатури и представяне на книгата „Хвала Пеньо“ за набиране на средства за подкрепа за млади художници.

*** 

Благоевград. 

От 17.30 часа в зала „22 септември“ в Благоевград ще се проведе Регионална дискусия по актуални въпроси, свързани с политиките на Европейския съюз. В нея са потвърдили участие евродепутатите: Андрей Новаков, Ангел Джамбазки, Момчил Неков, Светослав Малинов и Георги Пирински. 

*** 

Варна. 

От 11.00 часа в централата на ГС на БСП – Варна Александър Паунов, народният представител от ПГ „БСП за България“, член на комисиите по енергетика и по транспорт, информационни технологии и съобщения ще приема граждани.

*** 

Велико Търново.  

От 11.00 часа пред Факултета по изобразително изкуство ще бъде официално открита фотоизложбата „За да го кръстиш, трябва да се роди“. 

*** 

Велико Търново.  

От 19.00 часа в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” ще бъде представена  „Горката Франция” – комедия от Жан Ко. Билети на касата на Читалището. 

*** 

Видин. 

От 09.30 часа в хотел „Нептун“ ще се проведе първата пресконференция по проект „Дунавско партньорство за мобилност и предприемачество”.

*** 

Добрич. 

От 10.00 часа в Държавен куклен театър „Дора Габе“ ще бъде представен спектакълът „Пинокио“.

*** 

Добрич. 

От 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ ще се проведе тържествен концерт по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

*** 

Мизия. 

От 16.00 часа народният представител от ГЕРБ - Враца и областен координатор на партията инж. Петя Аврамова организира приемна за жителите на община Мизия, която ще се проведе в партийния офис, намиращ се на ул. „Петко Банков“ №1, Младежко общежитие, ет. 1, ап. 113.

*** 

Пещера. 

От 17.30 часа в залата на ресторант „Хийт“ романът „Отлъчване“ ще бъде представен от автора Николай Терзийски.

***

Пловдив.

От 09.00 часа в зала 5 на Окръжен съд ще се леда делото срещу Костадин П. и Надежда М., обвинени във взимане и даване на подкуп.

***

Пловдив.

От 09.00 часа в зала 1 на Окръжен съд ще се гледа делото срещу Петър Ю., обвинен в това, че е нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинява смъртта на друго лице.

***

Пловдив.

От 09.15 часа в зала 1 на Апелативен съд  ще се гледа делото, което е образувано по жалби на подсъдимия и гражданския ищец и по протест на Окръжна прокуратура срещу присъда на Окръжен съд – Пловдив, с която  подсъдимият Емил Д. е признат за виновен в това, че направил опит умишлено да умъртви М. И.,  като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини.

*** 

Пловдив. 

От 10.00 часа в зала „Компас“ на Ректората на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще се проведе Национална студентско-докторантска конференция под надслов „Маркетингът и международните икономически отношения в съвремието – тенденции, перспективи и предизвикателства“. 

*** 

Пловдив. 

От 18.00 часа в Музея на Съединението ще се проведе празничен концерт,                                                                                          

посветен на 100-годишнината от Първата Независима Република Армения 1918-2018.                     

*** 

Севлиево. 

От 10.30 часа народният представител от ГЕРБ Николай Сираков ще проведе приемен ден в партийния офис на ул. „Стефан Пешев“ №87.

*** 

Сливен. 

От 09.30 до 16.30 часа общинските съветници от ГЕРБ Живко Минчев и Димитър Павлов ще се срещнат с граждани в партийния офиса на ул. „Цар Освободител“ № 17.

*** 

Стара Загора. 

От 13.00 часа в общинската зала 203 кметът Живко Тодоров ще се срещне с националната състезателка по бадминтон Мария Делчева, която ще представи Стара Загора през октомври на III-те летни Младежки олимпийски игри в Буенос Айрес, Аржентина.

*** 

Хасково. 

От 11.00 часа в Регионалния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на Инициативен комитет и Федерация за защита на потребителите на тема „Алтернативи пред водоснабдяването в Хасково“.