Шведите си имплантират микрочипове, заменят личните карти
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Май 2018 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шведите си имплантират микрочипове, заменят личните карти

/КРОСС/ Хиляди шведи си имплантират микрочипове, с които заменят своите документи за самоличност, електронни ключове и дори абонаментни карти за градския транспорт, предава „Бизнес Инсайдър‘, цитирайки „Франс Прес“.

28-годишната Улрика Келсинг  е една от повече от 3000 шведи, които в последните три години са си имплантирали микрочипове с големината на оризово зърно, освобождаващи ги от нуждата да носят със себе си купчина от идентификационни документи.

Келсинг използва своя микрочип като заместител на абонаментната си карта за фитнес и на пропуска за сградата, в която работи. Когато пристига на работното си място, Келсинг просто размахва ръка в близост да малка кутия на входа и набира код, които отваря вратите за офиса.

Миналата година шведските държавни железници SJ започнаха да сканират ръцете на пътници с биометрични чипове, които съдържат информация за техните резервации за пътуване.

Процедурата по имплантиране на чипа е подобна на тази при поставянето на пиърсинг, като първо се нанася дезинфектант на горната страна на китката в сектора между палеца и показалеца, след което чипът се инжектира със спринцовка. Келсинг каза пред Франс прес, че по време на процедурата е почувствала само леко щипане.

Въпреки това, шведският микробиолог Бен Либертън предупреждава, че имплантирането на подобни чипове крие риск от инфекции и негативни реакции на имунната система.
Шведите от дълго време са известни със своята склонност да споделят лесно личните си данни, като данъчните власти на страната разполагат с архив на заплатите на всички граждани, до които може да получи достъп всеки, който поиска.