Върховна прокуратура проверява маркировката по пътищата
Секция: Автомобили
21 Май 2018 13:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Върховна прокуратура проверява маркировката по пътищата

/КРОСС/ От Върховната административна прокуратура организират проверка за законността по спазване на Закона за пътищата и подзаконови нормативни актове, съобщиха от ВАП. Прокурорите ще проверят как се изпълняват две наредби за сигнализация на пътищата с маркировка. Те са Наредба № 18 от 23 юли 2001 г. и Наредба № 2 от 2001 г.

Изпълнението трябва да се контролира от председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" - за републиканските пътища и от кметовете на общини - за общинските пътища.

Магистратите от ВАП ще гледат до колко са видими пътните знаци и другите средства за сигнализиране. При проверката ще видят и до колко маркировката съответства на нормативните условия. Ако има отклонения от тях, следва спешно да се поднови, пишат върховните прокурори.

Срокът на проверката е двумесечен. През юли във ВАП ще се получи обобщена информация.
В информацията, която ще получат върховните прокурори за пътната маркировка, ще бъдат включени нарушенията, предприети действия и издадените актове.

Целта на проверката е осигуряване на необходими предпоставки за безопасно и удобно движение по републиканските и общинските пътища, особено в летния период на засилено използване.