Четирима задържани за побоя над кмета на Солун
Секция: СВЯТ
21 Май 2018 13:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четирима задържани за побоя над кмета на Солун

/КРОСС/ Гръцката полиция арестува четирима души за побоя над кмета на Солун Янис Бутарис. Сред тях има и едно непълнолетно лице. Вчера бяха задържани две лица - на 36 и 20 години, а днес още двама души, включително и едно 17-годишно момче, съобщиха от полицията. Срещу четиримата ще бъде повдигнато обвинение за нарушаване на обществения ред и нанасяне на побой, предаде АНА-МПА, цитирана от БГНЕС.

Днес се очаква и официалната реакция от страна Общинския съвет на Солун по повод инцидента.

"Крайнодесните хулигани ще отговарят за своите действия", написа зам.-министърът на вътрешните работи Николас Тоскас в Twitter.

В събота няколко десетки души нападнаха Бутарис по време на събития в памет на геноцида срещу понтийските гърци. Бутарис трябваше да бяга от митинга, след като десетки го обкръжиха и започнаха да го обиждат, след което няколко души го биха и го замеряха с бутилки с вода. След инцидента Бутарис остана за една нощ в болница.

Властите осъдиха като "фашистко" нападението. Според политиците популизмът и национализмът открито застрашават демокрацията и обществото.

Бутарис се е обявявал за укрепване на търговските връзки с Турция и е заявявал, че основателят на Република Турция Кемал Ататюрк е голям държавен деец, а в Деня за памет за жертвите на геноцида разреши провеждането на гей парад (Thessaloniki Pride).