116% ръст на инвестициите в област Разград планира ЕНЕРГО-ПРО през 2018 година
Секция: ИКОНОМИКА
21 Май 2018 14:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
116% ръст на инвестициите в област Разград планира ЕНЕРГО-ПРО през 2018 година

/КРОСС/ Електроразпределение Север, част от групата ЕНЕРГО-ПРО Варна, планира 116% увеличение на инвестициите в електроенергийната инфраструктура на територията на област Разград през 2018 г. Това съобщи главният изпълнителен директор на ЕНЕРГО-ПРО Варна Момчил Андреев на среща с областния управител на Разград Гюнай Хюсмен. Г-н Андреев представи инвестиционната програма на дружеството за тази година и с областния управител г-н Хюсмен обсъдиха приоритетни за областта проекти, за които ЕНЕРГО-ПРО ще осигури необходимия капацитет на електроразпределителната мрежа.

През 2018 година Електроразпределение Север планира да вложи 3,5 млн. лв. в реконструкция на електропроводни линии средно напрежение, в обновяване оборудването на възлови станции и на участъци от мрежа ниско напрежение, в подмяна на електромери и изнасяне на електромерни табла на територията на област Разград.

В рамките на 2017 година дружеството е вложило 1,62 млн. лв. в реконструкция, обновяване и развитие на електроразпределителната мрежа в областта. Беше извършена рехабилитация на възловите станции „Сеново" и „Разград", и на подстанция „Вихър" в град Завет. Обновени са ключови въздушни електропроводи и кабелни линии.

В резултат на вложените средства се повиши качеството и сигурността на електроснабдяване на крайните клиенти в областта и се осигури възможност за присъединяване на нови индустриални и битови обекти. Броят на прекъсванията по електроразпределителната мрежа през 2017 г. намаля с 9% спрямо 2016 г., а продължителността на непланираните ремонти през същия период - с 28%.

За удобство на своите клиенти, за пета поредна година ЕНЕРГО-ПРО Варна организира изнесени офиси в малки населени места, където клиентите могат да се възползват от услугите на компанията, без да е необходимо да пътуват до най-близкия Център за обслужване на клиенти. През май тази година в област Разград са реализирани изнесени офиси в Исперих, Кубрат, Цар Калоян, Самуил и Дянково. На 28 май мобилните екипи ще посетят и Лозница.

По време на срещата бе обсъдена и съвместната работа на компанията и органите на реда в Разград за противодействие на кражбите на ток. През последните 5 години в област Разград са констатирани 904 случая на неправомерно потребление. 25 от нарушителите имат по две и повече регистрирани нарушения. През периода 2015 - 2017 година на територията на областта са осъдени 76 души за незаконно потребление на електричество, от които 1 е с ефективна присъда, 25 са с условни, а 50 души са наказани с пробация.

Срещата на главния изпълнителен директор с областния управител на Разград е част от поредица инициативи на ЕНЕРГО-ПРО Варна за активно сътрудничество с местната власт и обединяване на усилията за реализиране на проекти в полза на хората, живеещи в Североизточна България.