Николай Николов: Столична община да изиска проверка на охраната на водоемите около София
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Май 2018 15:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Николов: Столична община да изиска проверка на охраната на водоемите около София

/КРОСС/ Столична община да изиска информация за охраната на водоемите около София и да обяви публично резултатите от нея за спокойствие на гражданите. За това настоява общинският съветник от групата на БСП Николай Николов, който е член на Комисията по обществен ред и сигурност към СОС.

"Столична община е в правото си да организира и насрещна проверка, коментира общинският съветник от БСП. - И трябва да го направи. Също така ще предложа на следващото заседание на Комисията по обществен ред и сигурност с колегите да посетим водоемите и лично да проверим каква е охраната им. Според актуалната наредба има специални изисквания за санитарно-охранителните зони. Тези обекти попадат в първа категория от гледна точка на националната сигурност и трябва да бъдат пазени стриктно".

Николай Николов засегна и темата за киберсигурността, която засяга и системите, обслужващи водоемите. "Как е гарантирана сигурността на тези електронни системи в пречиствателните станции и как са защитени от евентуален пробив, попита още общинският съветник от БСП. - Предвид коментираната през уикенда тема за състоянието на питейната вода в София, Столична община е длъжна да изиска информация за охраната на системите. Гражданите на София пък са в правото си да искат доказателства, че сигурността на водата, която потребяват, е гарантирана. Хората не трябва да имат и капка съмнение, че водата, която пият, е опасна за живота и здравето им".