Зам.-министър Валентин Йовев: Регионалното сътрудничество е единственият път към просперитета за всички на Балканите
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Май 2018 15:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Валентин Йовев: Регионалното сътрудничество е единственият път към просперитета за всички на Балканите

/КРОСС/ „Регионалното сътрудничество е единственият път към просперитета за всички на Балканите. Задължително е то да се обвърже с изграждането на транспортните комуникационни връзки между нашите страни, интегрирани в една добре развита инфраструктура.“

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев по време на Балкански Инженерен Форум на тема „Регионално сътрудничество за устойчива и консолидирана европейска перспектива на инженерните организации на Западните Балкани“. Събитието, организирано от Европейския Съвет на строителните инженери, се проведе в столицата и е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Форумът се проведе под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в него участваха инженери от всички държави в региона.

                 

„Страната ни е фокусирала усилията си в областта на пътната инфраструктура към реализацията на своя територия на участъци от няколко големи трансгранични проекта като европейските коридори номер 4, 8 и 10“, подчерта в изказването си заместник-министърът и допълни, че именно тези проекти ще имат висока добавена стойност и ще допринесат за икономическия просперитет на региона.

„Осъществяването им ще бъде и най-сигурната инвестиция в бъдещето и стабилността на Балканите“, каза още Йовев. „Целта ни е да превърнем региона в привлекателно място за живеене и икономическа дейност, а това изисква от нас да сме градивни, амбициозни и обединени“, допълни заместник-регионалният министър.  По думите му само съвместната работа по споделените приоритети е гаранция, че девизът на Българското председателство "Съединението прави силата" ще се претвори в реалност и добрите идеи за Балканите ще станат факт.  

В изказването си на форума инженер Йовев подчерта и ролята на строителните инженери в този процес, „защото е доказано, че там, където се гради, има мир и просперитет – а именно това искаме всички ние тук.“

„Строителните инженери са хора, които знаят как да си поставят високи цели и да изпълняват успешно проекти. Именно затова съм убеден, че днешният Балкански инженерен форум ще даде конкретен принос за задълбочаване на регионалното сътрудничество“, заключи Йовев.