Песков: Лондон сам провокира антируска истерия чрез отравянето на Скрипал
Секция: Русия
21 Май 2018 16:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Песков: Лондон сам провокира антируска истерия чрез отравянето на Скрипал

/КРОСС/ Оповестеният вчера британски парламентарен доклад за "мръсните пари" от Русия на острова предизвика ответна реакция от Кремъл, който видя в него доказателство за русофобската истерия, обхванала Великобритания, предаде ТАСС.

"Това е нищо друго, освен поредната стъпка в една враждебна, нечестна конкуренция", каза говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, пред журналисти в Москва днес.

Според Песков, цитиран от ТАСС, в Кремъл са уверени, че Лондон сам е провокирал антируската истерия чрез инцидента около отравянето на двойния руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му на Острова.

Той коментира доклада на влиятелната комисия по външните работи към Камарата на депутатите в британския парламент, която поиска правителството на Тереза Мей да положи повече усилия за борба срещу потоците от "корумпирани" руски пари, които нахлували в Лондон. Руските пари, изпрани във финансовите институции на лондонското Сити, вредят на усилията на правителството да заеме твърда позиция срещу агресивната външна политика на Москва, се посочва в доклада. Говорител на Мей, цитиран от Ройтерс, каза днес, че Великобритания смята да реши проблема с руския паричен поток към Лондон, който е предпочитано място за руските олигарси да влагат и изпират парите си.

"Вие виждате, че тази русофобска вълна е провокирана не от някакви събития спрямо Великобритания и нейни граждани, а от провокация, устроена от самата британска страна - имам предвид т. нар. дело Скрипал", подчерта Песков.