Нов вид телефонна измама на възрастни хора в Дупница
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Май 2018 08:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов вид телефонна измама на възрастни хора в Дупница

/КРОСС/ Нов вид телефонна измама в Дупница. Този път измамниците се представят за служители на общината, а целта им е имотна облага, съобщава Нова Телевизия. Те се обаждат на домашния телефон на възрастни хора, казват им, че е възникнал документален проблем с техен имот и им предлагат помощ да го отстранят, като ги посетят на място. За схемата алармираха от общината, след като им се оплака възрастна жена от града.

Схемата започва с обаждане на домашния телефон. От едната страна е „ало” измамник, представящ се за служител на Община Дупница, а от другата - 76-годишната Надежда Велкова.

Мнимият служител успява да убеди жената, че трябва да се срещнат като той дори би могъл да й помогне с документацията като я посети на адрес. Надежда се подвела, тъй като наистина от няколко месеца подготвя документи за продажба на имот.

След срещата Надежда събрала необходимите документи, но вместо да чака втора среща с измамника, решила да отиде в общината, за да свърши по-бързо работа. Там разбира, че за малко да стане жертва на имотна измама. От общината с почуда разбират, че измамникът е използвам името на реален техен служител, но от друг отдел.

Възрастната жена решава да не подава жалба в полицията, защото редовно й се налагал да се справя с „ало” измамници.

По данни на полицията пенсионерите от Дупнишко са едни от най-атакуваните, но за техен късмет и най-трудно податливите.

От полицията призовават за повече мнителност по отношение на телефонните обаждания с цел искане на пари или документи.