Елена Йончева: В България политика се прави с лъжи и манипулации
Секция: Интервюта
22 Май 2018 09:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Елена Йончева: В България политика се прави с лъжи и манипулации

/КРОСС/ „Съдът реши, че Бойко Методиев Борисов е клеветник, че той е лъжец” – така депутатът от БСП и журналист Елена Йончева коментира в студиото на „Тази сутрин” съдебното решение на първа инстанция, с което осъди премиера за клевета.

Тя цитира една от репликите на Борисов, казана пред журналисти на 13 март м.г.: „Представете си, че сте журналист и държавата ви плаща по няколко милиона за интервюта в чужбина през една от партийните централи. Даже нашето правителство беше принудено да плати. Та това „ново лице“, ако си позволи отново да каже, че крадем, ще наруша закона и ще кажа как бяхме принудени милиони да платим за нея – с мъж премиер тогава”.

„Държавата не е плащала никакви милиони, става дума за една манипулация, една лъжа”, категорична беше Йончева. Според нея важното в присъдата е, че отправя послание към политиците – че не могат да си позволяват да лъжат. „По този начин в България се прави политика – с лъжи, с манипулации”, отбеляза тя.

По думите й атаката на Борисов дошла след нейно телевизионно участие, в което заявила, че ГЕРБ крадат от програмата за саниране и от оградата на границата. Йончева подчерта, че е доказала думите си с конкретни факти.

„Неговият адвокат каза, че той не е казвал тези реплики (за милионите), че ако ги е казал, то аз съм се припознала”, посочи Йончева. Тя припомни, че в Германия за клевета наказанието е до 2 години лишаване от свобода.

Ерменков по-добре да не беше писал в социалните мрежи, но…

„Считам, че българските политици не трябва да използват „Фейсбук” в своя диалог с институциите. Аз лично съм много резервирана към тази социална медия”, коментира Елена Йончева във връзка със скандала с твърденията за замърсяване на водата в София, тиражирани и от „червения” депутат Таско Ерменков.

По думите й той обяснил, че е получил информацията от свои източници от държавните институции, които решили да останат неназовани.

Тя обаче посочи, че разбира своя колега, защото институциите крили 5 месеца за замърсяването с уран на водата в Хасково, а и до момента не са назовали причинителя.

Мегасрещата – мега провал?

„Трябва да сте обективни европейски журналисти, за да не оцените срещата „ЕС – Западни Балкани” – така Йончева парафразира думите на Борисов, според когото само лидерът на БСП Корнелия Нинова не приема за голям успех форума от миналата седмица.

Според народния представител срещата е провал по няколко причини. „В Софийската декларация се говори за перспектива (за евроинтеграция на страните от Западните Балкани – б.р.), докато в Солунската се говори за конкретна дата”, посочи тя.

И допълни: „Поставени са условия, които са неизпълними за държавите от Западните Балкани”.