ЕК: Италия трябва да следва "отговорна" бюджетна политика
Секция: ИКОНОМИКА
22 Май 2018 11:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК: Италия трябва да следва "отговорна" бюджетна политика

/КРОСС/ Италия трябва да се стреми да следва "отговорна" бюджетна политика, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия, отговарящ за еврото - Валдис Домбровскис в интервю за в. „Ханделсблат“, информира БГНЕС. 

Неговото изявление идва в момент, в който зараждащата се популистка крайно дясна коалиция в Италия посочи като свой избор за премиер един малко известен на политическата сцена адвокат.

"Ние считаме, че е важно италианското правителство да остане на ход в провеждането на отговорна бюджетна политика", каза Валдис Домбровски, отбелязвайки, че Италия има второто най-високо ниво на държавен дълг след Гърция.

Дългът на Италия от 2,3 трилиона евро представлява 132% от брутния вътрешен продукт (БВП), което е най-високият коефициент навсякъде в Европа, с изключение на Гърция. ЕС прогнозира, че италианският държавен дълг ще остане 130% над нейния БВП тази година. Това е повече от два повече от 60-процентовия таван на ЕС. Ето защо Брюксел се безпокои, че Италия продължава усилията си да съкрати огромните си дългове в съответствие с правилата на ЕС, като се опасява, че новото правителство в Рим ще се стреми да увеличи публичните разходи.

„Договорът за правителство на промяната“ между Движението "Пет звезди" и националистите от „Лига“ отхвърля строгите икономии, които трябва да се прилагат вследствие на финансовата криза, и предвижда твърдолинейни действия в областта на имиграцията и сигурността. Описаните в документ от 580 страници действия, съпроводени от сериозни разходи финансови мерки и евроскептичният му тон разтревожиха финансовите пазари.  Домбровски отбеляза, че планът на коалицията за драстично намаляване на данъците и обратно намаляване на пенсиите със задна дата ще излезе скъпо.

Само можем да съветваме да останата на курса на икономическата и фискалната политика, да стимулират растежа чрез структурни реформи и да поддържа бюджетния дефицит под контрол", каза вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис.