Омбудсманът призова за защита на българи, съдени в Гърция
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Май 2018 17:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Омбудсманът призова за защита на българи, съдени в Гърция

/КРОСС/ Омбудсманът Мая Манолова призова институциите да вземат спешни мерки за защита на наши сънародници, съдени в Гърция по подозрение за трафик на хора. При повечето от потърпевшите, обърнали се за съдействие към обществения защитник, схемата е следната: те продават или отдават под наем моторно превозно средство в България, чиито нови собственици след това не пререгистрират, а в същото време с него се превозват нелегални мигранти към южната ни съседка. Така се оказва, че бившите  собственици на МПС-то могат да бъдат съдени за деяние, което не са извършили.

Потърпевши от престъпната схема, която действа едновременно у нас и в Гърция, споделиха проблемите си по време на срещата, която Манолова организира между тях и българските институции, имащи отношение към подобни казуси. Според омбудсмана за да бъдат защитени интересите на нашите сънародници, са необходими нормативни промени – в Закона за движение по пътищата и в Наредба 45 от 2000 г. за регистрирането и отчета на МПС-то.

Поканени на дискусията, организирана от Манолова, бяха представители на различни институции у нас, в това число на прокуратурата и Министерството на външните работи.

Камен Михов от Върховната касационна прокуратура увери, че държавното обвинение нито има намерение, нито ще остане безучастно към проблемите на нашите сънародници с правосъдието в Гърция:

„Г-н Цацаров възложи проверка на всички преписки, които са във ВКП. За краткото време не можем да изследваме всеки един отделен казус и да стигнем до всяка една преписка, образувана в съответната прокуратура. Предстои да се направи анализ на всички преписки. Ще се набележат конкретни мерки във връзка с възникналия проблем“.

Участниците в дискусията обаче се обединиха около тезата, че не прокуратурата, а Министерството на външните работи може да изиграе водеща роля за решаване на проблемите на нашите сънародници, съдени в Гърция по подозрение за трафик на хора. Димитър Арнаудов - директор на дирекция консулски отношения в министерството, заяви:

„МВнР в никакъв случай не е панацея за решаване на всички проблеми. министерството в лицето на своите консулски представители оказва всячески подкрепа в подобни случаи. Виждам, че дори сред самите потърпевши има колебание и неувереност за това къде се корени проблема и как трябва да се процедира“.

Обясненията на Димитър Арнаудов от МВнР обаче явно не се харесаха на омбудсмана Манолова, която каза: “Външно трябва да си поеме лидерската позиция, просто защото е външно министерство на България, а Република България защитава своите граждани, независимо къде са“.