Израел: Първи в света използвахме Ф-35 в бойни мисии
Секция: СВЯТ
22 Май 2018 17:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Израел: Първи в света използвахме Ф-35 в бойни мисии

/КРОСС/ Израел обяви днес, че първи в света е използвал новия стелт изтребител Ф-35 в бой, предаде АФП.

„Самолетите „Адир“ вече са оперативни и изпълняват бойни мисии“, заяви командващият ВВС генерал-майор Амикам Норкин на конференция, използвайки названието на машината на иврит.

„На практика ние осъществихме първите оперативни удари с Ф-15 в света… Извършихме две атаки в Близкия изток с Ф-15“, заявил той, цитиран от сайта на израелските военно-въздушни сили (ВВС), без да посочи подробности.

Израел извърши серия от въздушни удари в Сирия, като посочи за мишени ирански обекти и оръжейни доставки за ливанската „Хизбула“, посочва АФП.

Еврейската държава реши да купи 50 многоцелеви изтребител-бомбардировачи Ф-35, а през декември обяви, че първите 9 от тях са приети на въоръжение.

Ген. Норкин направи изявлението на отбелязването на 70-годишнината от създаването на израелските ВВС в Херцлива, северно от Тел Авив, на което присъстваха висши представители на военно-въздушните сили от 20 страни.

Той спомена още и за израелски удар по ракети, за които се твърди, че Иран прехвърлил в Сирия. „През последните седмици разбрахме, че Иран транспортира ракети с голям обсег и други установки, след които ракетни системи за залпов огън „Ураган“, които атакувахме северно от Дамаск“, каза ген. Норкин.

Той описа и събитията на 9 и 10 май. „Иранците изстреляха 32 ракети. Прехванахме 4 от тях, а другите паднаха извън израелска територия… След това ние атакувахме десетки ирански мишени в Сирия“, каза ген. Норкин. Той отбеляза, че над 100 зенитни ракети са били изстреляни по израелски самолети при атаката.

При ударите бяха убити 27 проправителствени бойци и 11 иранци, сочи информацията на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права, който твърди, че разполага с източници на терен.