Пожарните служби готови за пожароопасния сезон
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Май 2018 18:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пожарните служби готови за пожароопасния сезон

/КРОСС/И това лято основната причина за пожарите, особено в горите, вероятно ще бъде почистването на земеделските ниви и пасищата. Две години между изпълнителната законодателна власт остава застопорен проблемът със сроковете за тези земеделски дейности, които предизвикват над 90 процента от горските пожари.

С над 85 процента обновена техника Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" декларира готовност за битка с пожарите и реакция при бедствия и кризи. Това заяви наскоро в Благоевград главен комисар Николай Николов. Част от пожарните автомобили с отпаднала необходимост са били предоставени на общините за нуждите на доброволните отряди. 

"Нашата програма обаче беше по-мащабна - не със задача да подмени техниката, а по-скоро да придобием способности, каквито нямахме. Вече разполагаме с тежка инженерна техника, с транспортна техника, с високопроходими автомобили, с автомобили лодки-амфибии, наречени "четири сезона", разполагаме с капацитет за реагиране при инциденти с опасни вещества."

Кадровият дефицит и оборудването на пожарникарите с лични предпазни средства е другият отдавнашен проблем, с който главен комисар Николов твърди, че се справя много добре:
"По отношение на личните предпазни средства не мога да кажа: "Край, решихме го завинаги." Това е процес, който, ако веднъж го прекъснеш, не можеш в близките години да го възстановиш. В такъв период се намирахме допреди седем-осем години. Този процес го обърнахме."
Ежегодно назначаваме повече пожарникари, отколкото напускат, което не се е случвало през последните десет години, категоричен е комисар Николай Николов. Ако се реализира програмата за тази година, по думите му недокомплектът ще бъде под 1%.

95 процента от горските пожари през последните 7-8 години са причинени от земеделски дейности в близост до горските територии - почистване на пасища, ливади и ниви. Още преди две години от пожарната апелираха за промяна на сроковете за почистването на земеделските площи, които са обвързани с европейските и национални доплащания. Почистването трябва да става механично и то досега, а не в разгара на пожароопасния сезон, подчерта Николай Николов.