Предстоящи събития в страната за 23 май 2018
Секция: Предстоящи събития
23 Май 2018 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за 23 май 2018

/КРОСС/ ***
София.
От 06.30 часа в сградата на Министерството на образованието и науката, ще бъде изтеглен изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит по избор между 13 учебни предмета. Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет.
От 09.00 часа в МОН ще бъде изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за седмокласниците. Изпитът ще започне в 10.00 часа. Той се състои от 2 модула.

***
София.
От 09.00 часа ще започне редовното пленарно заседание на Народното събрание.

***
София.
От 09.00 часа в хотел „Балкан" министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще открият на 23 май Международна конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката.

***
София.
От 09.00 часа в хотел „Балкан" в присъствието на заместник министър-председателя Томислав Дончев и държавния секретар на Кралство Норвегия Ингвилд Стуб ще бъдат подписани споразумения за четири програми от новия програмен период на Финансовия механизъм на
Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

***
София.
От 10.00 часа ще се проведе редовното седмично заседание на Министерския съвет.

***
София.
От 13.00 часа министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов ще посетят фермерски пазар, където ще бъдат представени продукти, произведени в зоните от Натура 2000. Събитието ще се на традиционния фермерски пазар пред сградата на МЗХГ.

***
София.
От 10.00 часа зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова ще се включи в дискусионен форум „Подобряване
на капацитета на заетите лица във водния сектор в България", който ще се проведе в парк хотел Москва. Събитието се организира от Българска асоциация по водите по проект „Насърчаване на заетостта във водния сектор", финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

***
София.
От 10.00 часа във фоайето на Софийската опера и балет ще се състои поклонението пред тленните останки на голямата наша оперна певица Христина Ангелакова. Опелото на ще е от 12.30 часа в църквата „Света София".

***
София.
От 11.00 часа омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия по проблемите на здравеопазването. Мястото е в институцията на омбудсмана на ул. „Георг Вашингтон" 22.

***
София.
От 11.00 часа зам.-кметът на Столичната община Евгени Крусев ще провери изпълнението на три пешеходни моста по река Владайска.
Проверката ще се състои по река Владайска при ул. „Камен Андреев".

***
София.
От 12.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на Българският арт и фолклорен център „Нестия", фондация
„Бъдност за талантите на България" и „Делта център за изкуства и култура" във връзка с Националния фолклорен конкурс „Бъдност за талантите
на България", в рамките на кампанията „Да запалим и съхраним огъня български".

***
София.
От 13.30 часа ще се проведе заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.
***
София.
От 13.30 часа 11-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по дело срещу Симеон Т., Добрин Д. и др., на които е повдигнато обвинение за организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 13.30 часа 3-ти състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по дело срещу Валентин П., Ивайло П. и др., на които е повдигнато обвинение за организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 18.00 часа в зала „Димитър Благоев" на Градския съвет на БСП организира среща с дейци на културата, науката, образованието, медиите и
читалищното дело по случай 24 май.

***
София.
От 18.00 часа в градината на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" ще бъде представена най-новата инсталация на художника Иван Мудов - „Камъни".

***
София./с. Войнеговци
От 20.00 часа лидерът на БСП - София Калоян Паргов и народните представители от „БСП за България" Николай Цонков и Петър Витанов ще участват в ежегодното почитане паметта на загиналите партизани от село Войнеговци, Столична община. Събитието ще се проведе пред
партизанския паметник в селото.

***
Благоевград.
От 11.00 часа в кабинет 108 на Община Благоевград ще се проведе пресконференция на председателя на Общински съвет - Благоевград Радослав Тасков по повод предстоящото редовно заседание на ОбС.

***
Благоевград.
От 11.00 часа в зала № 5 на общината Звената за социални услуги в Благоевград ще се включат в отбелязването на 24 май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и Празник на града.

***
Благоевград.
От 19.00 часа в зала „Пейо Яворов" ще се състои церемонията по удостояване с отличия „Училище на годината - 2018". От 18.30 часа програмата ще започне с почетно шествие на знамената от 18.30 часа, което ще тръгне от Съдебната палата в града, ще премине през Градската градина и ще стигне до входа на Регионална библиотека „Димитър Талев". От 21.00 часа кметът д-р Атанас Камбитов ще даде специален прием за дейците на
културата, образованието и науката в зала „22 септември".

***
Бургас.
От 10.00 часа в атриума на Бургаския свободен университет ще се проведе тържествената церемония за връчване дипломите на Випуск 2018.

***
Бургас.
От 18.30 часа в Галерия „13-то стъпало" ще бъде открита изложбата „16:26:36" на Нели Гаврилова.

***
Варна.
От 10.00 часа в обсерваторията ще се състои кръгла маса на тема "Бъдещето на астрономическото образование в България".

***
Варна.
От 10.30 часа в зала „Одесос" в сградата на Археологически музей - Варна ще се проведе пресконференцията, свързана с предадени от Митница- Варна на РИМ - Варна антични и средновековни монети, задържани при опит за незаконно изнасяне и отнети в полза на Държавата.

***
Варна.
От 14.00 часа общинският съветник от ПП ГЕРБ Славчо Славов организира приемна за граждани в офиса на партията на ул. „Георги Бенковски" №1.
***
Варна.
От 18.00 часа в Градска Художествена Галерия „Борис Георгиев" ще бъде представена юбилейната изложба скулптура и живопис „55" на Христо
Христов.

***
Велико Търново.
От 17.30 часа таблата пред Факултета по изобразителни изкуства ще бъде открита изложба на ученици от специализираните паралелки по
изобразително изкуство на СУ „Емилиян Станев".

***
Велико Търново.
От 17.30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов" ще бъде представена колекцията-дарение на рисунки, акварел, графика на Димитър Казаков- Нерон (1933-1992) „Творците на Ловеч - диалог във времето".

***
Велико Търново.
От 18.00 часа в голяма зала на МДТ „Константин Кисимов" ще се състои тържествена церемония по връчването на награда „Св. Патриарх Евтимий" и връчване на награда „Култура" на Община Велико Търново. След това ще се проведе празничен концерт на Духов оркестър при Община Велико Търново, Духов оркестър при СУ „Емилиян Станев" и с участието на Васил Петров.

***
Видин.
От 10.00 часа в Регионалния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция, на която ще бъде представен проект „Развитие на съвместният трудов пазар и трудовата мобилност в областта на строителството в Трансграничния район на Румъния и България ", финансиран по Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020.

***
Видин.
От 11.00 часа в залата на 6 ет. в административната сграда кметът на Община Видин Огнян Ценков ще даде пресконференция по актуални теми.

***
Враца.
От 18.00 часа в Градската концертна зала ще се състои церемония по връчване на наградите на кмета на Община Враца в системата на народната
просвета и в областта на културата -2018 година.

***
Горна Оряховица.
От 16.30 часа в НЧ „Пробуда - 1904" ще се проведе празничен фолклорен концерт „30 години Детски танцов състав" при НЧ „Пробуда - 1904".

***
Горна Оряховица.
От 19.00 часа на пл. „Георги Измирлиев" ще се проведе концерт от турнето Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour.

***
Дупница.
Състезание „Най-добър секач" ще се проведе на територията на „ДГС Дупница" - в местността Отовица, землището на с. Самораново.

***
Луковит.
От 13.00 часа в хотел „Дипломат Плаза" Камарата на строителите в България и Искра Михайлова, председател на Комисията по регионалноразвитие към Европейския парламент, организират съвместна конференция на тема „Инвестиции и инфраструктура в Северна България". Участие ще вземе зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова.

***
Пловдив.
От 12.00 часа в Заседателната зала на Община Пловдив ще се проведе пресконференция по повод предстоящото дванадесето издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия", който ще се проведе от 30 май до 6 юни.

***
Пловдив.
От 18.30 часа в голямата зрителна зала на Дома на културата „Борис Христов" ще се състои тържествената церемония за удостояване с ежегодната Награда „Пловдив".

***
Пловдив.
Общинските съветници от ГЕРБ организират приемни за граждани. От 16.00 часа в офиса на ГЕРБ в район „Южен" на ул. "Академик Петър Динеков" №1А срещи ще проведат Радослава Ташкова и Георги Василев. От 17.00 часа Ани Лафчиева ще има приемна в офиса на ГЕРБ в район „Източен" на ул. "Коста Паница" №5, от 17.30 часа отново там ще се проведе среща с
Емил Русинов.

***
Русе.
От 17.00 часа по ул. „Александровска" ще тръгне шествие на деца и родители с 60 м. национален флаг под надслов „12 просветлени столетия, 12века българска книжовна светлина". Събитието е по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

***
Стара Загора.
От 13.00 часа в Регионалния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на ПП Възраждане.

***
Тополовград.
От 17.00 часа в Големия салон на читалището ще се проведе Тържествена церемония за връчване символите на удостоените със званието „Почетен гражданин на град Тополовград", след което ще започне концертът „С песните на Тополовград", в който участват Мъжката вокална група и Детската певческа формация „Кокетки".