Черната сянка над поредния 24 май
Секция: Интервюта
23 Май 2018 08:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Черната сянка над поредния 24 май

/КРОСС/ Всяка година посрещаме, празнуваме и изпращаме 24 май с едни и същи кухи и пошли думи за просветата, светите братя, азбуката, българското слово, националната култура и усмивките на децата. За кой ли път ни припомнят, че „в началото е словото" и то с неизменния намек, че тяхното, а не Божието, слово е в началото; че нашата азбука е официална в ЕС и трябва да се гордеем с това; „че на вси славяни" сме дали книги; че светите братята-равноапостоли са българи и не ги даваме никому, а и няма да позволим да ни ги вземат. Пък на всичко отгоре римският папа се е сетил преди години да ги обяви за „покровители на Европа". Цял ден заклинания, възклицания и радости. И разбира се: 24 май бил най-българският празник.

Ние наричаме 24 май по традиция празник; празник на славянската писменост, на българската просвета и култура, на буквите, младостта, вдъхновението и какво ли не още. Но дали е празник?

Този свят за българите и православните славяни ден вече е ден за помен на разпадащия се и загиващ български език, на денационализираната и напълно обезличена национална култура, на разрушеното българско образование, на изчезващото знание. А това означава - на България, която едва диша и е смазана под товара на „европейските ценности". Българските букви все по-рядко записват българското слово, изместено от някакъв грозен, вулгарен и опростачен български език, в който и думите, граматиката, стилистиката, словоредът почти не са български. С тези букви пишат българските писатели и журналисти, но книгите и словата им нямат почти нищо общо с оня език, който Иван Вазов нарече „свещен". А правописът? Та това не е правопис, а разгул на неграмотността, езиковата разпасаност и престъпното незачитане на норми и правила, които (до там сте стигнали!) дори не се познават.

Родният ни език звучи все по-грозно и грубо.

За какъв празник на българското словото говорим, когато в културата, литературата, журналистиката, училището и навсякъде тържествуват простакът, неграмотният, необразованият, бездарният, самообявили се за „елит" и налагащи модела на интелектуалното поведение и критерия за естетическите и културните ценности. И никой не възразява, не оспорва, не се гневи!

Какво още трябва да се случи, за да осъзнаем, че българското слово е прогонено от българското училище, в чиито учебни планове и организации дерибействат полуграмотни и неодучени професори и доценти, но за сметка на това са апологети и проповедници на европейски ценности. Тези „монблани на невежеството и безродието" са чисто и просто безкултурни и бездарни, но са заслужили службата си в родното образование и щедрите стипендии на чуждите фондации със своето безродие и с европейския си фундаментализъм. Затова вече рядко ще срещнем не само грамотни и образовани ученици, но и грамотни учители, професори, писатели, журналисти, които умеят да се изрязават изящно и пишат без правописни грешки. А властта се хвали, че дава много пари за образование и наука. Тя пари дава, но за да възпроизвежда в образованието и науката единствено своето просташко самочувствие и безкултурие.

Ние продължаваме да плачем, че сме най-бедната държава в Европа; че нямаме индустрия, а икономиката ни е немощна и неспособна да произвежда достатъчно материални блага и да дава работа на българите. Но не забелязваме, не се дразним и не страдаме, че българската духовност и срината; че езикът ни се е разпаднал, а културата е все по-малко национална, а е все по-европейска, безсъдържателна и безнравствена.

Това е нашето бедствие, а не мизерията и ниската раждаемост.

Не е далеч времето, когато „най-българският празник" ще бъде празнуван (ако бъде празнуван, разбира се) от хора, които употребяват едва стотина думи и то не съвсем български; от хора, които не четат книги, но не защото нямат пари да си ги купят, а защото вече са лишени от национално съзнание, не познават историята и не обичат литературата си. Те са лениви умове, промити мозъци, безразлични сърца и продажни души. И са повече от другите, от тези, които все още милеят и пазят българското слово и с последни усилия се мъчат да спрат разпада и съберат разпиляното и обруганото национално духовно богатство.

Още ли ще се лъжем, лъжейки и другите, като папагалски повтаряме пошлите приказки за тези, които са дарили буквите, че възхваляваме българското и го съхраняваме за идните поколения. Нека, преди да е станало късно, се събудим, възмутим и възроптаем срещу ужаса на нашето време и намерим сили да възвърнем смисъла на 24 май!

И да спасим отечеството и българския национален дух.


Панко Анчев, Поглед,инфо