Точно месец до старта на филмовия и музикален маратон в Балчик
Секция: КУЛТУРА
23 Май 2018 13:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Точно месец до старта на филмовия и музикален маратон в Балчик

/КРОСС/ Между 23-и и 30-и юни едно от най-живописните кътчета по Черноморието ще събере утвърдени и прохождащи професионалисти от сферата на седмото изкуство, киномани и любители на хубавата музика за седмица, изпълнена със стотици филми от цял свят, образователна и фокусна програма, панели за реализиране на проекти, срещи на индустрията, партита с подбрани DJ-и и още изненади. Тази година фестивалът IN THE PALACE отбелязва двоен празник - кръглата си 15-а годишнина и несравнимия успех да бъде избран за официален партньор от Филмовата академия в САЩ (OSCAR® Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Събитието ще спази традицията и ще се проведе именно в Двореца и Ботаническата градина в Балчик, като отново ще завърши с посрещането на Джулай морнинг на брега на морето.

Най-утвърденият фестивал за късометражно кино в Източна Европа, насочен към промотирането на филми, нови медии и дигитални изкуства с дължина под 27 минути ще изпрати за разглеждане от комисията на предстоящите 91-ви награди Оскар победителите си в три категории. Т.е. най-добрият международен игрален и най-добрият международен анимационен филм, както и победителят в българската надпревара от основния състезателен панел ще имат невероятната възможност директно да влязат за разглеждане и да се борят за номинациите в съответната категория през 2019 година (Animated Short Film/Live Action Short Film category of the Academy Awards®). Общо 62 филма ще мерят сили в тази  надпревара на IN THE PALACE, като освен 5-те анимационни и 10-те игрални български филма и творби от цяла Европа, в избраните от журито се нареждат продукции от Австралия, Бразилия, Афганистан, Мексико, Колумбия, Канада, Филипините и още държави от всички точки на света.

Платформата ще даде път за изява пред публика и на 15 документални филма,  от които 3 от България, още от Финландия, Иран, Сърбия, Канада, Иран, Швейцария, както и на специален сегмент експериментални филми. В отделен състезателен панел ще намерят своето място още студенстските филми, сред които 11 анимации, 35 игрални и 8 документални продукции от всевъзможни държави. Тук публиката ще има възможност да се запознае с атрактивния подход на творци от Китай, Малайзия, Сингапур и други. Сред интересните експерименти в селекцията се откроява полски филм със 7 режисьора, най-краткият показан филм пък ще е български, с дължина от 59 секунди.

Към фестивала в Балчик ще се присъединят филмови критици, продуценти, фестивални директори, селектори, програматори и представители на редица световни форуми. Той е отворен и насочен и към всички, които имат интерес към уникалното филмово съдържание от цял свят. Съвсем скоро ще бъде обявена и специалната музикална програма, съпътстваща фестивала ежедневно. Освен партита, вечерите тази година ще предлагат и късни прожекции на метри от морето на отделна сцена.

Входът за конкурсната програма, както и за фокусната с номинираните ленти за Европейските филмови награди и награди Оскар, които се провеждат на открито в градината на Двореца, е безплатен.

Повече информация ще откриете на https://www.facebook.com/inthepalace/ и http://www.inthepalace.com/en/15th-palace/festival.html.

IN THE PALACE се организира от фондация „Формат СФФ" и читалище „Вещина" в партньорство и с подкрепата на Държавен културен институт „Културен център „Двореца" - Балчик, Университетски ботанически градини към СУ „Св. Климент Охридски", Национален филмов център и Програма Еразъм+ на Европейската комисия.