Митрополит Антоний откри изложба на български икони в Рим
Секция: Православие
23 Май 2018 17:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Митрополит Антоний откри изложба на български икони в Рим

/КРОСС/ В навечерието на 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, в галерия „Луче" в Рим беше открита изложба на български православни икони, творби на иконописеца Красимир Костадинов.

Изложбата включва икони от различни български църкви, икони, които са плод на творческото вдъхновение на автора, реставрации и творби, които демонстрират способността му да създава изкуство.

Организатор на събитието е българското посолство пред Ватикана, а изложбата е в контекста на председателството на България на Съвета на ЕС.

„В навечерието на най-българският празник 24 май, чрез иконите можем да разкажем историята на онази млада българска култура, която в IX в. донасят учениците на Кирил и Методий. Създаването на Преславската и Охридската книжовна школа поставят основите на новата българска култура. Именно тя става център и майка на всички останали славянски култури", с тези думи посланикът на България пред Ватикана и Малтийския орден приветства публиката.

Между изложените творби, в духа на наближаващия празник, се отличават иконите на светите братя Кирил и Методий и св. Седмочисленици.

„Добрият зограф не говори за творбите си. За да бъдат разбрани, трябва да отворим очите и сърцето си за тях", каза Красимир Костадинов.

Олга Босева, куратор на галерията очаква, освен традиционната българска публика, експозицията да привлече и множество италиански ценители.