Учени: До 2045 г. 25% от хората по света ще са затлъстели
Секция: Наука
23 Май 2018 18:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени: До 2045 г. 25% от хората по света ще са затлъстели

/КРОСС/ Ако сегашната тенденция остане непроменена, близо една четвърт от населението на планетата ще е затлъстяло през 2045 г., предупредиха учени, цитирани от Франс прес. Заключенията им бяха представени на Европейския конгрес за затлъстяването във Виена.

Световната здравна организация (СЗО) смята, че около 13% от възрастните хора - 11% от мъжете и 15% от жените, са били засегнати от затлъстяване през 2016 г. Според прогнози на датски и британски учени, това процентно съотношение ще нарасне над 22% през 2045 г.

„Тази тенденция може да бъде обърната, но за това е нужна политическа воля", смята един от авторите на изследването - д-р Алън Моузес, който работи за датската компания „Ново нордиск", най-големия производител на инсулин в света.

Прогнозите са различни за отделните страни.

Ако тенденцията се запази, над 55% от населението на САЩ ще е затлъстяло през 2045 г., при 39 процента през 2017 г.

Според авторите на изследването, увеличаването на затлъстяването ще е придружено от повече случаи на диабет тип 2, които ще обхванат 12% от глобалното население през 2045 г., при 9% през 2017 г.

Затлъстяването е проблем на общественото здравеопазване в целия свят.

Според резултатите от миналогодишно американско изследване, процентното съотношение на затлъстелите хора в света непрестанно се увеличава от 1980 г., като се е удвоило в 73 страни.

В резултат се е увеличила смъртността вследствие на сърдечносъдови болести, диабет и някои видове рак.

Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с храненето и начина на живот. СЗО препоръчва да се ограничи приемът на мазнини и захари и да се редовно да се правят физически упражнения.