Президент, министър и кмет повеждат шествието за 24 май
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Май 2018 08:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президент, министър и кмет повеждат шествието за 24 май

/КРОСС/ Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост ще бъде отбелязан с редица събития днес.

Празнично шествие, организирано от Министерството на образованието и Столична община, ще тръгне в 10:30 ч. от Археологическия музей. Крайната му точка е паметникът на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека.

В 11 ч. започва официалната церемония пред библиотеката. Неин водещ ще бъде актьорът и директор на Народния театър „Иван Вазов" Мариус Донкин.

Първо ще прозвучи стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов в изпълнение на първокласниците от Националния учебен комплекс по култура в Горна баня Симеон Йорданов и Борислава Петрова.

След това тържествено слово за празника ще произнесе писателят Деян Енев.

Поздравителни слова ще произнесат президентът Румен Радев, министърът на образованието Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фандъкова.

В церемонията ще участват ученици от I клас на 133. средно училище „А. С. Пушкин" и Младежката хорова капела към Националното музикално училище „Любомир Пипков" с диригент Татяна Христова.

В 11:30 ч. желаещите ще могат да разгледат изложбата "Българската ръкописна традиция през вековете" в Националната библиотека.

15 минути по-късно започва академичното тържество в аулата на Софийския университет. Слово ще произнесе ректорът проф. Анастас Герджиков. След него за Антарктида и "революцията на българското присъствие" на ледения континент ще говори проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт.

Ще бъдат наградени победителите в Дванадесетия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на Фондация "Св. Климент Охридски" за студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина. Ще бъде връчена и стипендията на Фондация „Блага Димитрова" за студент от Факултета по славянски филологии на Софийския университет. ФСлФ ще отличи и автора на най-добрата научна книга в областта на езикознанието.

От БНР пък ще връчат награда на студент в специалност „Журналистика", профил „Радио" - инициатива в памет на проф. д-р Веселин Димитров.

От 17 ч. ще има празник на буквите в парка зад НДК, организиран от Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС, Столична община, НДК и Българското национално радио, съвместно с Министерството на културата.

Сред изпълнителите ще бъдат вокална група "Радиодеца", Оркестърът за народна музика на БНР, Софийският духов оркестър и Биг Бенда на БНР. Световноизвестният цигулар Веско Ешкенази ще изпълни на своята цигулка специално за празника химна „Върви, народе възродени".

Автор на визията на празника е българският художник проф. Божидар Йонов.

В Пловдив тържеството ще е на площад „11-ти май". Официалното му откриване е в 10 ч. с химна на Република България, а преди него ще бъдат връчени награди и ще бъде отслужена литургия от пловдивския митрополит Николай.

След празничните слова ще започне концерт, около 11.40 ч.