„Левски” на 104: Празник без настроение
Секция: СПОРТ
24 Май 2018 09:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Левски” на 104: Празник без настроение

/КРОСС/ На 24 май половин България празнува! Паралелно с Деня на славянската писменост и култура (който би трябвало да се почете от всички) вдигнати високо сини шалчета ще ознаменуват 104-ата годишнина на една институция, чиято функция е да доставя радост в най-суров вид.

„Левски" празнува рожден ден. „Отбора на народа", създаден от народа в софийската местност Могилката, в последните години събира множеството си привърженици по-скоро за да отбележат годишнини, рождени дни и събития от миналото, отколкото да ликуват заради настоящи успехи.

Статистиката е съкрушителна за настроението на привържениците - за втора поредна година „Левски" дори не е сигурен участник в европейските клубни турнири. Пътят към това минава през победа над „Черно море" точно на празника.

От 9 години насам на стадион „Георги Аспарухов" не е пристигал трофей! Това означава, че в България има цял випуск второкрасници, за които „Левски" е отбор, който никога не печели накрая.

Опитайте да обясните на тези деца, че преди години стадионът е бил нестихващ шумен казан, врящ и кипящ от емоции, полят обилно със сълзи от щастие и гърмял от песни, плашил е европейски грандове, а тимът е печелил сложни тактически мачове. Едва ли биха ви повярвали, ако не са нашарени със свастики!

В „Левски" от години е една голяма какафония. Онази, която радва само лудите и евентуално хората, хвърлящи бомби по полицаи, ако изобщо те са наясно, че са на футболен мач, а не на война. Просто има нещо сбъркано в един от най-големите отбори у нас.

Цял куп ръководители, легенди и разбирачи, които минаха през офисите на „Левски" в последните години, обещаваха планове, възраждания, титли, успехи, а постигаха скандали, нелогични уволнения, безсмислено привличане на скъпоструващи футболисти и... разочарования.

Същите тези ще поднесат венци на Могилката и ще се радват или ще се оправдава след мача довечера, разчитайки, че „синята" любов е по-силна от евентуална болка и срам. Не че феновете не са им показвали, че търпят дори и когато не трябва, когато е необяснимо и дори когато е съмнително.

„Левски" празнува, но... наужким. Като в измислен от малки деца свят, който приключва в момента, когато родителите им ги приберат за вечеря.

Кога ще се случи порастването? Дано вече не е прекалено късно! Честит рожден ден!