Българите в Украйна отбелязват 24 май
Секция: КУЛТУРА
24 Май 2018 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българите в Украйна отбелязват 24 май

/КРОСС/ Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост! На 24-ти май ние почитаме делото на светите братя Кирил и Методий - създателите на азбуката глаголица - първата азбука, която служи за писменост на староцърковен славянски език. Това посочват от Конгреса на българите в Украйна.

Въз основа на глаголицата бе създадена кирилицата, която се използва и до днес в различни славянски езици.

Св. св. Кирил и Методий развиват мисионерска дейност като проповедници на християнството сред различни народи. Те променят развитието на културния и духовния живот в Източна Европа. Българската азбука е в основата на писмеността на много други славянски народи и е една от трите официални азбуки на Европейския Съюз редом с гръцката и латинската.

За нас е гордост да сме потомци на Светите братя. Използвайки кирилицата, ние продължаваме тяхното дело днес, а това означава, че то ще живее утре. Нека културата и образованието бъдат приоритет в живота на българите, защото чрез културата ние пазим нашата идентичност, а чрез образованието преоткриваме нови хоризонти на нашите възможности. Нека да има мир, да бъдем здрави и да пазим родното!