Евродепутат Момчил Неков дари книги на българското училище в Брюксел
Секция: ПОЛИТИКА
24 Май 2018 11:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евродепутат Момчил Неков дари книги на българското училище в Брюксел

/КРОСС/ В навечерието на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, евродепутат Момчил Неков посети най-малките ученици в българското училище в Брюксел „Пейо Яворов". Той подари на училището, книгите „Българските празници и обичаи", „Най-прочутите места в България", „Какво е дала България на света" и др. свързани с българските традиции и история, за да помнят и познават децата България.

"Изключително важно е българските деца по света да знаят откъде идва народа ни и какви са културата и традициите ни." заяви Неков.

„Не за първи път посещавам училището и се радвам да видя тези деца, защото има родолюбиви родители, които държат наследниците им да знаят български и да познават България. Благодаря и на всички ентусиазирани учители от българското училище в Брюксел „Пейо Яворов" за делото им, за това как приемат работата си и я превръщат в кауза, как дават на новите поколения заряда да търсят и помнят страната ни", каза Момчил Неков.

Директорът на училището г-жа Валентина Найденова благодари на евродепутата, че отново отделя от времето си за тях, след като е бил първият евродепутат, който се е свързал с тях още в началото на мандата си. Имайки предвид, че училището се издържа със собствени средства и не разчита на държавна подкрепа, тя изказа благодарност на евродепутат Неков за подарените книги и подкрепата, която той им оказва. Найденова сподели пред него и проблемите, с които се сблъскват, и по-конкретно един от тях, че българската държава абдикира от образованието в чужбина, принуждавайки една институция, функционираща от над 25 години, да влиза в административни процедури за регистриране като асоциация.

„Като член на Комисията по култура и образование, а и в личен план съм ангажиран с проблемите на българското образование и на българската култура и смятам съхраняването им за своя кауза", подчерта Неков. Според него най-важно е децата и младите, които живеят в чужбина или са родени там, да бъдат стимулирани да познават българските, традиция, история и култура.