Паргов: 24 май е символ и празник на човешкия стремеж към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата
Секция: ПОЛИТИКА
24 Май 2018 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Паргов: 24 май е символ и празник на човешкия стремеж към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата

/КРОСС/ 24 май е символ и празник на човешкия стремеж към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов пред десетките дейци на културата, науката, образованието, медиите и читалищното дело на традиционната среща по случай 24 май, която се проведе в зала „Димитър Благоев" на Градския съвет на софийската организация на партията.

„Щастлив съм да видя в тази зала толкова много пазители на българския дух в това, за съжаление, все по-бездуховно време, в което живеем", обърна се към гостите лидерът на столичните социалисти. „На 24 май цял един народ коленичи и се прекланя пред свещеното дело на светите братя Кирил и Методий. На този ден с гордост и признателност произнасяме благодарствени слова към онези, които палят огъня на познанието у децата ни, които ни даряват щастието да се докосваме до нови и нови културни хоризонти и духовни вселени. Към онези, които пазят българщината", категоричен бе Паргов.

Според него образованието и културата не са стока, с която можем да търгуваме. „Образованието и културата са основна част от националната ни сигурност и трябва безкомпромисно да ги пазим" - каза още председателят на БСП - София и допълни, че днес държавата ни е в огромен дълг към будителите си. „Празничното отбелязване на 24 май и словата на управляващите пред паметника на светите братя Кирил и Методий не са достатъчни да платят този дълг, когато липсват адекватни действия в полза на образованието и културата. Какво е бъдещето на България, когато човекът на знанието е обезценен, а авторитетът му е смазан от агресията на учениците и се търкаля по пода на класните стаи", заяви Калоян Паргов.

„24 май е може би най-важната дата в годината за българското общество", каза Паргов и допълни, че това е ден за мотивация и за духовно извисяване. „Свещеното дело на братята Кирил и Методий пренася българщината през вековете. Магичната сила на писмеността извисява човешкия дух. Грамотността показва стремежа към усъвършенстване. Затова на всеки 24 май от всички посоки ще звучи "Върви, народе възродени..." и ще ни зарежда с гордост, че "и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат...", завърши словото си Калоян Паргов.

Приветствия по случай Празника на българската просвета и култура и славянската писменост към участниците в срещата отправиха и председателят на Съюза на писателите Боян Ангелов и председателят на Съюза на жерналистите Снежана Тодорова.