Борисов и Заев заедно на гроба на Св. Константин Кирил Философ
Секция: ПОЛИТИКА
24 Май 2018 12:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов и Заев заедно на гроба на Св. Константин Кирил Философ

/КРОСС/ Българската и македонската делегации, водени от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев пристигнаха в базиликата „Сан Клементе" в Рим, където е гробът на св. Константин Кирил Философ.

За първи път представители на България и Република Македония почитат съвместно паметта и делото на светите братя Кирил и Методий.

Западно и средноевропейският митрополит Антоний заяви, че „въпросът със статута на Македонската православна църка не е решен, а докато не бъде свалена схизмата, няма как да бъде направено съслужение".

„Сан Клементе" е християнска базилика в Рим. На 14 февруари 869 г. там е погребан св. Кирил Философ. Гробът на св. Кирил е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. е поставена мозайка с портрета на св. Кирил и с надписи на български и италиански език, подарък от Българската православна църква.

Борисов влезе пръв в базиликата. Преди литургията българският премиер се снима с много туристи. Наложи се дори и да помоли Заев да го изчака секунда, докато траеха фотосесиите.