Папа Франциск обеща да включи България в Балканската си обиколка
Секция: СВЯТ
25 Май 2018 13:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Папа Франциск обеща да включи България в Балканската си обиколка

/КРОСС/Премиерът Бойко Борисов покани папа Франциск да посети страната ни, а той от своя страна е обещал до 2019 г. да посети България, Румъния или друга балканска държава. Това каза примерът Бойко Борисов след аудиенцията си при папата.

Папата и неговият секретар обещаха да мислят за посещение през следващата година, каза и премиерът Бойко Борисов след срещата.

Премиерът изрази почитанията на българския народ към него и признателността, че католическата църква е благословила писмеността ни.

„България работи неуморно по време на председателство за интеграция на държавите от Западните Балкани и за мирен диалог в региона", заяви Борисов пред главата на Римокатолическата църква.

Българският премиер бе на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. С военни почести нашата делегация бе посрещната от префекта на папския дом Георг Генсвайн и от швейцарските гвардейци, написа Борисов на страницата си във Facebook. Срещата на четири очи с главата на Римокатолическата църква се проведе в Апостолическия дворец.

Папа Франциск получи три подаръка от българския министър-председател. Първият е копие на Четвероевангелието на цар Иван Александър. Вторият е картина на българския художник Павел Митков, изобразяваща свети Иван Рилски като отшелник. Третият подарък е разсад от 33 маслодайни рози от Казанлък. Папата от своя страна подари на Борисов плакет с маслиново клонче и му пожела да служи на мира и да събира хората.

Това е втората среща на Борисов с папа Франциск. В края на аудиенцията премиерът представи българската делегация. След това се очаква при папата да влезе и македонската делегация.

Снощи българското посолство отвори врати както за българи, така и за македонци, а двамата премиери произнесоха развълнувани слова.